Dojka se sastoji od nekoliko žlijezda i kanala koji vode do bradavice i okolnog područja koje se naziva areola. Kanali koji vode mlijeko protežu se od bradavice do ispod tkiva dojke poput žbica kotača. Ispod areole nalaze se mliječni kanali. One se pune mlijekom tijekom dojenja nakon što žena rodi dijete. Kada djevojčica uđe u pubertet, promjena hormona uzrokuje rast kanala i uzrokuje povećanje masnih naslaga u tkivu dojke. Žlijezde koje proizvode mlijeko (mliječne žlijezde) koje su mliječnim kanalima povezane s površinom dojke mogu se protezati do područja pazuha.

Uzroci infekcije dojke

Mastitis je infekcija tkiva dojke koja se najčešće javlja za vrijeme dojenja. Može se dogoditi kada bakterije, često iz bebinih usta, uđu u mliječni kanal kroz pukotinu na bradavici.

Infekcije dojke najčešće se javljaju jedan do tri mjeseca nakon porođaja, no mogu se pojaviti i kod žena koje nisu nedavno rodile te kod žena nakon menopauze. Ostali uzroci infekcije uključuju kronični mastitis i rijedak oblik raka koji se naziva upalni karcinom.

Kod zdravih žena mastitis je rijedak. Međutim, žene s dijabetesom, kroničnom bolešću, AIDS-om ili oslabljenim imunološkim sustavom mogu biti osjetljivije.

Oko 1%-3% dojilja razvije mastitis. Nabreklost i nepotpuno pražnjenje dojke mogu pridonijeti problemu i pogoršati simptome.

Kronični mastitis javlja se kod žena koje ne doje. U žena u postmenopauzi infekcije dojke mogu biti povezane s kroničnom upalom kanala ispod bradavice. Hormonalne promjene u tijelu mogu uzrokovati začepljenje mliječnih kanala mrtvim stanicama kože i ostacima. Ovi začepljeni kanali čine dojku otvorenijom za bakterijske infekcije. Infekcija se često vraća nakon liječenja antibioticima.

Simptomi infekcije dojke

Infekcije dojke mogu uzrokovati bol, crvenilo i toplinu dojke uz sljedeće simptome:

 • Osjetljivost i oteklina
 • Bolovi u tijelu
 • Umor
 • Nabreklost grudi
 • Vrućica i zimica
 • Apcsces

Apsces

Apsces dojke može biti komplikacija mastitisa. Nekancerozne mase poput apscesa češće su osjetljive i često se osjećaju pokretljivo ispod kože. Rub mase obično je pravilan i dobro izražen. Indikacije da je došlo do ove ozbiljnije infekcije uključuju sljedeće:

 • Nježna kvržica u dojci koja se ne smanjuje nakon dojenja novorođenčeta (Ako je apsces duboko u dojci, možda ga nećete moći napipati.)
 • Istjecanje gnoja iz bradavice
 • Trajna vrućica i nema poboljšanja simptoma unutar 48-72 sata od liječenja

Kada potražiti medicinsku skrb

Nazovite svog liječnika čim osjetite bilo kakvu sumnjivu kvržicu, bez obzira da li dojite ili ne. Nazovite za termin ako:

 • Imate nenormalan iscjedak iz bradavica.
 • Bol u dojkama otežava vam svakodnevno funkcioniranje.
 • Imate dugotrajnu, neobjašnjivu bol u dojkama.
 • Imate bilo koje druge povezane simptome kao što su crvenilo, otok, bol koja ometa dojenje, masa ili osjetljiva kvržica u dojci koja ne nestaje nakon dojenja.
 • Ako dojite, nazovite svog liječnika ako razvijete bilo kakve simptome infekcije dojke kako biste mogli odmah započeti s liječenjem.

Možda će vas trebati pregledati u bolničkom odjelu za hitne slučajeve ako je bol u dojkama povezana s drugim znakovima infekcije (kao što je vrućica, oteklina ili crvenilo dojke) i ako vas vaš liječnik ne može odmah primiti. Sljedeći simptomi zahtijevaju hitno liječenje:

 • Trajna visoka temperatura viša od 38,5°F
 • Mučnina ili povraćanje koje vas sprječava da uzimate antibiotike kako je propisano
 • Istjecanje gnoja iz dojke
 • Crvene pruge koje se protežu prema vašoj ruci ili prsima
 • Vrtoglavica, nesvjestica ili smetenost

Pregledi i testovi za infekcije dojke

Dijagnoza mastitisa i apscesa dojke obično se može postaviti na temelju fizičkog pregleda.

 • Ako nije jasno je li tumor nastao zbog apscesa ispunjenog tekućinom ili čvrste mase kao što je tumor, može se napraviti test kao što je ultrazvuk. Ultrazvuk također može biti od pomoći u razlikovanju jednostavnog mastitisa od apscesa ili u dijagnosticiranju apscesa duboko u dojci. Ovaj neinvazivni test omogućuje vašem liječniku da izravno prikaže apsces postavljanjem ultrazvučne sonde na vašu dojku. Ako se apsces potvrdi, često je potrebna aspiracija ili kirurška drenaža te IV antibiotici.
 • Mogu se uzeti kulture, bilo majčinog mlijeka ili materijala uzetog iz apscesa kroz štrcaljku, kako bi se odredila vrsta organizma koji uzrokuje infekciju. Ove informacije mogu pomoći vašem liječniku da odluči koju će vrstu antibiotika koristiti.
 • Žene s mastitisom koje ne doje ili one koje ne reagiraju na liječenje mogu odraditi mamografiju ili biopsiju dojke. Ovo je mjera opreza jer rijetka vrsta raka dojke može izazvati simptome mastitisa.

Kućni lijekovi za infekciju dojke

Nakon što posjetite liječnika, pokušajte sljedeće kako biste pomogli u izlječenju infekcije dojke.

1. Lijekovi protiv bolova

Uzmite acetaminophen ili ibuprofen protiv bolova. Ovi lijekovi su sigurni tijekom dojenja i neće naštetiti vašoj bebi. Vaš liječnik vam može propisati lijek protiv bolova na recept ako je bol jaka i ne ublažava se lijekovima koji se izdaju bez recepta.

U blagim slučajevima mastitisa antibiotici se uopće ne propisuju. Ako su vam propisani antibiotici, vrlo je važno završiti s receptom čak i ako se osjećate bolje za nekoliko dana.

2. Učestalo dojenje

Nemojte prekidati dojenje iz zahvaćene dojke, iako će to biti bolno i možda ćete morati uzimate antibiotike. Čestim pražnjenjem dojke sprječava se nadutost i začepljeni kanalići koji mogu samo pogoršati mastitis.

 • Ako je potrebno, upotrijebite pumpicu za grudi kako biste smanjili pritisak i potpuno ispraznili dojku.
 • Također možete dojiti s nezahvaćene strane i po potrebi dodavati mliječnu hranu za dojenčad.
 • Infekcija neće naštetiti djetetu jer su klice koje su uzrokovale infekciju vjerojatno prvo potekle iz bebinih usta.
 • Treba izbjegavati dojenje u inficiranoj dojci kada je prisutan apsces.

3. Ublažavanje boli

Topli oblog koji se stavlja prije i poslije hranjenja često može donekle olakšati bol. Topla kupka također može djelovati.

Ako je grijanje neučinkovito, oblozi s ledom nakon hranjenja mogu pružiti određenu utjehu i olakšanje.

Izbjegavajte korištenje ledenih obloga neposredno prije dojenja jer to može usporiti protok mlijeka.

4. Pijte puno vode

Najmanje 10 čaša dnevno. Jedite dobro izbalansirane obroke i dodajte 500 dodatnih kalorija dnevno dok dojite. Dehidracija i loša prehrana mogu smanjiti količinu mlijeka i učiniti da se osjećate lošije.

Prevencija mastitisa

Ponekad je mastitis neizbježan. Neke su žene osjetljivije od drugih, osobito one koje prvi put doje. Općenito, dobre navike za sprječavanje mastitisa uključuju sljedeće:

 1. Podjednako dojite iz obje dojke.
 2. Potpuno ispraznite dojke kako biste spriječili nadutost i začepljenje kanalića.
 3. Koristite dobre tehnike dojenja kako biste spriječili bolne, ispucale bradavice.
 4. Ostavite upaljene ili ispucale bradavice da se osuše na zraku.
 5. Spriječite nakupljanje vlage u jastučićima za dojke ili grudnjacima.
 6. Izbjegnite dehidraciju pijući puno tekućine.
 7. Pažljivo održavajte higijenu: pranje ruku, čišćenje bradavica, održavanje bebe čistom.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER