Menopauza je vrijeme koje označava kraj vaših menstrualnih ciklusa. Dijagnosticira se nakon što ste prošli 12 mjeseci bez menstruacije. Menopauza se može dogoditi u 40-im ili 50-im godinama, ali prosječna dob je 51 godina.

Menopauza je prirodni biološki proces. Ali fizički simptomi, kao što su valovi vrućine i emocionalni simptomi menopauze mogu poremetiti vaš san, smanjiti energiju ili utjecati na emocionalno zdravlje. Dostupni su mnogi učinkoviti tretmani, od prilagodbe načina života do hormonske terapije.

Simptomi

Tijekom mjeseci ili godina koji prethode menopauzi (perimenopauzi), mogli biste osjetiti ove znakove i simptome:

  • Neredovite mjesečnice
  • Suhoća rodnice
  • Valovi vrućine
  • Zimica
  • Noćno znojenje
  • Problemi sa spavanjem
  • Promjene raspoloženja
  • Debljanje i usporen metabolizam
  • Prorijeđena kosa i suha koža
  • Gubitak punoće grudi

Znakovi i simptomi, uključujući promjene u menstruaciji, mogu varirati među ženama. Najvjerojatnije ćete osjetiti neke nepravilnosti u svojim mjesečnicama prije nego što završe.

Preskakanje mjesečnica tijekom perimenopauze uobičajeno je i očekivano. Često će mjesečnice preskočiti mjesec dana i vratiti se, ili će preskočiti nekoliko mjeseci, a zatim ponovno započeti mjesečni ciklus na nekoliko mjeseci.

Menstruacije se također obično događaju u kraćim ciklusima, tako da su bliže jedna drugoj. Unatoč neredovitim mjesečnicama, trudnoća je moguća. Ako ste preskočili mjesečnicu, ali niste sigurni jeste li ušli u menopauzu, razmislite o testu na trudnoću.

Kada posjetiti liječnika

Nastavite s redovitim posjetima svom liječniku radi preventivne zdravstvene zaštite i bilo kakvih zdravstvenih problema. Nastavite dobivati ove termine tijekom i nakon menopauze.

Preventivna zdravstvena skrb kako starite može uključivati preporučene zdravstvene testove kao što su kolonoskopija, mamografija i probir triglicerida. Vaš liječnik može preporučiti i druge testove i preglede, uključujući testiranje štitnjače ako to sugerira vaša povijest, te preglede dojki i zdjelice.

Uvijek potražite savjet liječnika ako imate krvarenje iz vagine nakon menopauze.

Uzroci

Menopauza može biti posljedica:

1. Prirodno opadanja reproduktivnih hormona

Kako se približavate kasnim 30-ima, vaši jajnici počinju proizvoditi manje estrogena i progesterona - hormona koji reguliraju menstruaciju - i vaša plodnost opada.

U vašim 40-ima, vaše mjesečnice mogu postati duže ili kraće, jače ili slabije, i češće ili rjeđe, sve dok na kraju - u prosjeku, do 51. godine - vaši jajnici ne prestanu otpuštati jajašca i više nemate mjesečnice.

2. Operacije kojom se uklanjaju jajnici (ooforektomija)

Vaši jajnici proizvode hormone, uključujući estrogen i progesteron, koji reguliraju menstrualni ciklus. Operacija uklanjanja jajnika uzrokuje neposrednu menopauzu. Vaše mjesečnice prestaju i vjerojatno ćete imati valunge i druge znakove i simptome menopauze. Znakovi i simptomi mogu biti ozbiljni jer se hormonske promjene događaju naglo, a ne postupno tijekom nekoliko godina.

Operacija kojom se uklanja vaša maternica, ali ne i jajnici (histerektomija) obično ne uzrokuje neposrednu menopauzu. Iako više nemate mjesečnice, vaši jajnici i dalje oslobađaju jajašca i proizvode estrogen i progesteron.

3. Kemoterapije i terapije zračenjem

Ove terapije protiv raka mogu potaknuti menopauzu, uzrokujući simptome kao što su valovi vrućine tijekom ili nedugo nakon liječenja. Zaustavljanje menstruacije (i plodnosti) nije uvijek trajno nakon kemoterapije, tako da su mjere kontrole rađanja ipak poželjne.

Terapija zračenjem utječe na funkciju jajnika samo ako je zračenje usmjereno na jajnike. Terapija zračenjem drugih dijelova tijela, poput tkiva dojke ili glave i vrata, neće utjecati na menopauzu.

4. Primarne insuficijencije jajnika

Oko 1% žena doživi menopauzu prije 40. godine (preuranjena menopauza). Preuranjena menopauza može biti posljedica neuspjeha vaših jajnika da proizvode normalne razine reproduktivnih hormona (primarna insuficijencija jajnika), što može proizaći iz genetskih čimbenika ili autoimune bolesti. Ali često se ne može pronaći uzrok preuranjene menopauze. Tim se ženama tipično preporučuje hormonska terapija barem do prirodne dobi menopauze kako bi se zaštitili mozak, srce i kosti.

Komplikacije

Nakon menopauze povećava se rizik od određenih zdravstvenih stanja. Primjeri uključuju:

1. Bolesti srca i krvnih žila (kardiovaskularne)

Kada razina estrogena opadne, povećava se rizik od kardiovaskularnih bolesti. Bolesti srca vodeći su uzrok smrti žena, kao i muškaraca. Stoga je važno redovito vježbati, zdravo se hraniti i održavati normalnu težinu. Pitajte svog liječnika za savjet o tome kako zaštititi svoje srce, primjerice kako smanjiti kolesterol ili krvni tlak ako je previsok.

2. Osteoporoza

Ovo stanje uzrokuje da kosti postanu krte i slabe, što dovodi do povećanog rizika od prijeloma. Tijekom prvih nekoliko godina nakon menopauze, možete izgubiti gustoću kostiju velikom brzinom, povećavajući rizik od osteoporoze. Žene u postmenopauzi s osteoporozom posebno su osjetljive na prijelome kralježnice, kukova i zapešća.

3. Urinarna inkontinencija

Kako tkiva vaše vagine i uretre gube elastičnost, možete osjetiti česte, iznenadne, snažne nagone za mokrenjem, praćene nehotičnim gubitkom mokraće (urgentna inkontinencija) ili gubitkom mokraće tijekom kašljanja, smijanja ili podizanja (stresna inkontinencija) . Možda ćete češće imati infekcije mokraćnog sustava.

Jačanje mišića dna zdjelice Kegelovim vježbama i korištenje lokalnog vaginalnog estrogena može pomoći u ublažavanju simptoma inkontinencije.

Hormonska terapija također može biti učinkovita opcija liječenja promjena urinarnog trakta i vagine u menopauzi koje mogu rezultirati urinarnom inkontinencijom.

4. Seksualna funkcija

Suhoća rodnice zbog smanjene proizvodnje vlage i gubitka elastičnosti može uzrokovati nelagodu i lagano krvarenje tijekom spolnog odnosa. Također, smanjeni osjet može smanjiti vašu želju za seksualnom aktivnošću (libido).

Vaginalni ovlaživači i lubrikanti na bazi vode mogu pomoći. Ako vaginalni lubrikant nije dovoljan, mnoge žene imaju koristi od lokalnog vaginalnog estrogenskog tretmana, dostupnog u obliku vaginalne kreme, tablete ili prstena.

5. Dobitak na težini

Mnoge žene dobivaju na težini tijekom prijelaza u menopauzu i nakon menopauze jer se metabolizam usporava. Možda ćete morati manje jesti i više vježbati, samo da biste održali svoju trenutnu težinu.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER