Infektivna mononukleoza (mono) često se naziva i bolest poljupca. Virus koji uzrokuje mono (Epstein-Barr virus) širi se putem sline. Možete ga dobiti poljupcem, ali također možete biti izloženi dijeljenjem čaše ili pribora za hranu s nekim tko ima mononukleozu. Međutim, mononukleoza nije zarazna kao neke infekcije, poput obične prehlade.

Najvjerojatnije ćete dobiti mononukleozu sa svim znakovima i simptomima ako ste tinejdžer ili mlada odrasla osoba. Mala djeca obično imaju malo simptoma, a infekcija često ostane nedijagnosticirana.

Ako imate mononukleozu, važno je paziti na određene komplikacije kao što je povećanje slezene. Odmor i dovoljno tekućine ključni su za oporavak.

Simptomi

Znakovi i simptomi mononukleoze mogu uključivati:

 • Umor
 • Grlobolja
 • Groznica
 • Natečeni limfni čvorovi na vratu i pazuhu
 • Natečeni krajnici
 • Glavobolja
 • Kožni osip
 • Mekana, natečena slezena

Virus ima razdoblje inkubacije od oko četiri do šest tjedana, iako u male djece to razdoblje može biti kraće. Razdoblje inkubacije odnosi se na vrijeme prije nego što se simptomi pojave nakon izlaganja virusu. Znakovi i simptomi poput groznice i grlobolje obično se smanjuju unutar nekoliko tjedana. Ali umor, povećani limfni čvorovi i natečena slezena mogu trajati nekoliko tjedana duže.

Kada posjetiti liječnika

Ako imate gore navedene simptome, možda imate mononukleozu.

Ako se vaši simptomi ne poboljšaju sami od sebe za tjedan ili dva, posjetite liječnika.

mononukleoza

Uzroci

Najčešći uzročnik mononukleoze je Epstein-Barr virus, ali i drugi virusi mogu izazvati slične simptome. Ovaj se virus širi putem sline, a možete ga zaraziti ljubljenjem ili dijeljenjem hrane ili pića.

Iako su simptomi mononukleoze neugodni, infekcija prolazi sama od sebe bez dugotrajnih posljedica. Većina odraslih osoba bila je izložena Epstein-Barr virusu i izgradila je antitijela. To znači da su imuni i da neće dobiti mononukleozu.

Komplikacije

Komplikacije mononukleoze ponekad mogu biti ozbiljne.

1. Povećanje slezene

Mononukleoza može uzrokovati povećanje slezene. U ekstremnim slučajevima, slezena može puknuti, uzrokujući oštru, iznenadnu bol u lijevoj strani gornjeg abdomena. Ako se pojavi takva bol, odmah potražite liječničku pomoć - možda ćete trebati operaciju.

2. Problemi s jetrom

Mogu se pojaviti i problemi s jetrom:

 • Hepatitis - možete doživjeti blagu upalu jetre (hepatitis).
 • Žutica - povremeno se javlja i žutilo kože i bjeloočnica (žutica).

Manje uobičajene komplikacije

Mononukleoza također može rezultirati manje uobičajenim komplikacijama, uključujući:

 • Anemija — smanjenje crvenih krvnih stanica i hemoglobina, proteina bogatog željezom u crvenim krvnim stanicama
 • Trombocitopenija — nizak broj trombocita, krvnih stanica uključenih u zgrušavanje
 • Problemi sa srcem — upala srčanog mišića (miokarditis)
 • Komplikacije koje uključuju živčani sustav — meningitis, encefalitis i Guillain-Barreov sindrom
 • Natečeni krajnici — koji mogu blokirati disanje

Epstein-Barr virus može uzrokovati mnogo ozbiljnije bolesti kod ljudi koji imaju oslabljen imunološki sustav. Osobe s oslabljenim imunološkim sustavom mogu uključivati osobe s HIV/AIDS-om ili osobe koje uzimaju lijekove za suzbijanje imuniteta nakon transplantacije organa.

Prevencija

Mononukleoza se širi putem sline. Ako ste zaraženi, možete spriječiti širenje virusa na druge tako da ih ne ljubite i ne dijelite hranu, posuđe, čaše i pribor nekoliko dana nakon što vam se temperatura popravi — a čak i dulje, ako je moguće. I ne zaboravite redovito prati ruke kako biste spriječili širenje virusa.

Epstein-Barr virus može postojati u vašoj slini mjesecima nakon infekcije. Ne postoji cjepivo za sprječavanje mononukleoze.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER