Napadi panike mogu biti zastrašujući i izazvati osjećaj izgubljenosti i nemoći. Mnogi ljudi se suočavaju s ovim poremećajem tijekom svog života, ali je važno znati da niste sami. U ovom članku, istražit ćemo napad panike, razgovarati o simptomima i uzrocima te pružiti nekoliko načina suočavanja s napadima panike.

Što je napad panike?

Napad panike je iznenadni i intenzivan osjećaj tjeskobe koji se javlja bez upozorenja. Karakteriziran je fizičkim i emocionalnim simptomima koji se javljaju naglo i dosežu vrhunac u roku od nekoliko minuta. Osoba koja doživljava napad panike obično ima osjećaj gubitka kontrole i straha od smrti ili ludila.

  1. Fizički simptomi mogu uključivati ubrzan puls, znojenje, drhtanje, gušenje, mučninu i vrtoglavicu.
  2. Emocionalni simptomi uključuju intenzivan strah, osjećaj gubitka kontrole nad vlastitim tijelom ili umom te moguću depersonalizaciju, osjećaj da ste odvojeni od sebe ili svoje okoline.

napad panike

Uzroci napada panike

Napadi panike mogu imati različite uzroke, a često su rezultat kombinacije genetskih, bioloških i okolišnih faktora.

  • Genetski faktori mogu predisponirati neke ljude da budu osjetljiviji na razvoj napada panike.
  • Biološki faktori, kao što su neurokemijski disbalansi ili abnormalnosti u određenim dijelovima mozga, također mogu imati ulogu u pojavi napada panike.

Okidači i vanjski čimbenici poput stresnih situacija, traumatskih događaja, kofeina ili određenih lijekova mogu aktivirati napade panike kod osoba koje su već sklonije razvoju ovog poremećaja.

Također, napadi panike često su povezani s drugim anksioznim poremećajima kao što su generalizirani anksiozni poremećaj ili socijalna anksioznost.

Simptomi napada panike

Simptomi napada panike mogu biti vrlo intenzivni i zastrašujući za osobu koja ih doživljava.

  1. Fizički simptomi uključuju ubrzan puls, lupanje srca, znojenje, drhtanje, osjećaj gušenja ili nedostatak zraka, mučninu, probavne smetnje, bol u prsima, vrtoglavicu te osjećaj utrnulosti ili trnaca u tijelu.
  2. Emocionalni simptomi obuhvaćaju intenzivan strah, paniku, osjećaj gubitka kontrole, strah od smrti ili ludila, depersonalizaciju (osjećaj odvajanja od vlastitog tijela ili stvarnosti), derealizaciju (osjećaj da je okolina nestvarna) te osjećaj opće nelagode ili napetosti.

napad panike

Kako prepoznati napad panike?

Dijagnosticiranje napada panike obično uključuje ispunjavanje određenih dijagnostičkih kriterija. Prema kriterijima iz DSM-5 (Dijagnostički i statistički priručnik za mentalne poremećaje), napad panike se definira kao iznenadni početak intenzivnog straha ili nelagode koji doseže vrhunac u roku od desetak minuta i popraćen je najmanje četiri fizička i emocionalna simptoma karakteristična za napad panike.

Važno je razlikovati napad panike od drugih tjelesnih i mentalnih stanja kako bi se postavila točna dijagnoza i pružila adekvatna podrška i liječenje.

Suočavanje s napadom panike

Postoji nekoliko načina suočavanja s napadom panike koji mogu pomoći u smanjenju simptoma i olakšavanju tjeskobe. Tehnike disanja i opuštanja, poput dubokog disanja, progresivne mišićne relaksacije ili meditacije, mogu pomoći smiriti tijelo i um te smanjiti intenzitet napada panike.

Kognitivno-bihevioralna terapija (KBT) je jedna od najučinkovitijih terapijskih metoda za liječenje napada panike. KBT se fokusira na promjenu negativnih misli i uvjerenja te učenje novih načina razmišljanja i ponašanja koji pomažu u suočavanju s tjeskobom.

U nekim slučajevima, liječnik može propisati određene lijekove, poput anksiolitika ili antidepresiva, kako bi se olakšali simptomi napada panike. Važno je razgovarati s kvalificiranim stručnjakom o mogućim opcijama liječenja i prilagoditi terapiju individualnim potrebama.

Uz to, redovito vježbanje, održavanje zdravog načina života, izbjegavanje stimulansa kao što je kofein i dobivanje podrške obitelji i prijatelja također mogu pridonijeti boljem upravljanju napadima panike.

Prevencija napada panike

Preventivne mjere mogu pomoći u smanjenju učestalosti napada panike. Identifikacija okidača, kao što su određene situacije ili misli, može pomoći u izbjegavanju stresnih situacija koje mogu potaknuti napade panike.

Važno je naučiti prepoznati rane znakove napada panike i primijeniti tehnike opuštanja ili drugih strategija suočavanja kako bi se spriječio njihov daljnji razvoj.

Redoviti odlasci na terapiju i praćenje napretka su također važni za prevenciju napada panike. Stručni terapeut ili psihijatar može pružiti podršku, naučiti vas nove vještine suočavanja i pratiti vaš napredak u procesu oporavka.

Kada potražiti stručnu pomoć?

Važno je potražiti stručnu pomoć ako se suočavate s napadima panike koji utječu na vašu svakodnevnu funkcionalnost i kvalitetu života. Kriteriji za traženje pomoći od terapeuta ili psihijatra mogu uključivati česte napade panike, intenzivnu tjeskobu, poteškoće u obavljanju svakodnevnih aktivnosti ili osjećaj da napadi panike kontroliraju vaš život.

Kako biste pronašli pravog stručnjaka za liječenje napada panike, možete se obratiti svom primarnom liječniku ili tražiti preporuke od pouzdanih izvora, kao što su lokalne klinike ili udruge za mentalno zdravlje. Važno je pronaći stručnjaka s iskustvom u liječenju anksioznih poremećaja i s kojim osjećate povjerenje i udobnost.

Zaključak

Napadi panike su zastrašujući, ali se mogu kontrolirati i liječiti. S razumijevanjem simptoma, uzroka i dostupnih metoda suočavanja, možete pronaći put prema oporavku. Potražite stručnu pomoć ako se suočavate s napadima panike i zapamtite da niste sami.

Uz pravilan pristup, podršku obitelji i prijatelja te suradnju s kvalificiranim stručnjakom, možete prevladati napade panike i ponovno uspostaviti kvalitetan i ispunjen život.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER