Seboreja je čest problem kože. Uzrokuje crveni osip koji svrbi i bijele ljuskice. Kada zahvati vlasište, naziva se "prhut". Može biti i na dijelovima lica, uključujući nabore oko nosa i iza ušiju, čelo te obrve i kapke. Na tijelu se seboreja često javlja u srednjem dijelu prsnog koša, oko pupka i u kožnim naborima ispod ruke, ispod dojki te u predjelu prepona i stražnjice.

Tko dobiva seboreju?

Dojenčad može dobiti seboreju. Poznato je kao "kapa za kolijevku". Kapa za kolijevku nestaje nakon otprilike 6 mjeseci. Također može zahvatiti područje pelena i izgledati poput pelenskog osipa.

Seboreja također pogađa odrasle i starije osobe, a češća je kod muškaraca nego kod žena. Seboreja se češće javlja kod osoba s masnom kožom. Također je čest u bolesnika s Parkinsonovom bolešću ili AIDS-om.

Što uzrokuje seboroični dermatitis?

Uzrok seboroičnog dermatitisa nije u potpunosti razjašnjen. Vjerojatno ga mogu uzrokovati brojni čimbenici, poput hormona i stresa. Važnu ulogu ima organizam sličan kvascu.

seboreja

Kako se liječi seboroični dermatitis?

Liječenje će pomoći da seboreja bude pod kontrolom. Važno je održavati svoje tijelo čistim.

1. Šampon protiv peruti

Kada koristite šampon protiv peruti, prvo namočite kosu. Utrljajte malo šampona u vlasište i kosu. Ostavite šampon na tjemenu i kosi najmanje 5 minuta. Zatim ga isperite. Koristite šampon protiv peruti svaki dan dok perut ne nestane.

Zatim koristite ljekoviti šampon 2 ili 3 puta tjedno kako biste spriječili prhut. To što imate perut ne znači da vam je vlasište previše suho! Perut se javlja jer morate češće prati kosu.

2. Kapa za kolijevku

Kapa za kolijevku kod dojenčadi također se poboljšava svakodnevnim pranjem šamponom. Prvo isprobajte blagi, nemedicinski šampon za bebe. Ako to ne uspije, pokušajte sa šamponom protiv peruti. Ako je dio velik i debeo, prvo ga pokušajte omekšati utrljavanjem toplog mineralnog ulja. Zatim nježno iščetkajte kosu četkom za bebe. Zatim upotrijebite šampon.

seboreja

3. Seboreja na licu i tijelu

Seboreja na licu i tijelu popravlja se ako se svaki dan pere sapunom i vodom. Odmor i tjelovježba, osobito na otvorenom, također pomažu. Čini se da sunčeva svjetlost zaustavlja rast organizma kvasca koji uzrokuje upalu zahvaćenih područja. Ne zaboravite koristiti kremu za sunčanje! Ako imate seboreju oko brade i brkova, problem će često nestati ako obrijete dlake.

4. Ostali tretmani

Za kontrolu ovog problema također se koriste ljekoviti šamponi (nanošeni kao losioni na lice i tijelo), proizvodi sa sumporom, lokalni kortikosteroidni pripravci, kao i lokalni antifungici. Obratite se liječniku za savjet jer neki od ovih pripravaka imaju nuspojave i potreban vam je recept.

Postoji li lijek za seboreju?

Ako imate seboreju zbog temeljnog medicinskog problema, seboreja može nestati kada se medicinski problem liječi. Za većinu ljudi, međutim, seboreja je životni problem koji se može kontrolirati dobrom higijenom i korištenjem odgovarajućeg pripravka.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER