Suha usta odnosi se na stanje u kojem žlijezde slinovnice u ustima ne proizvode dovoljno sline da bi vaša usta ostala vlažna. Suha usta često su posljedica nuspojava određenih lijekova ili problema sa starenjem ili kao rezultat terapije zračenjem za rak. Manje često, suha usta mogu biti uzrokovana stanjem koje izravno utječe na žlijezde slinovnice.

Slina pomaže u sprječavanju karijesa neutralizacijom kiselina koje proizvode bakterije, ograničavanjem rasta bakterija i ispiranjem čestica hrane. Slina također poboljšava vašu sposobnost osjeta okusa i olakšava žvakanje i gutanje. Osim toga, enzimi u slini pomažu u probavi.

Smanjena količina sline i suha usta mogu varirati od toga da budu samo smetnja do nečega što ima veliki utjecaj na vaše opće zdravlje i zdravlje vaših zubi i desni, kao i na vaš apetit i uživanje u hrani.

Liječenje suhih usta ovisi o uzroku.

Simptomi

Ako ne proizvodite dovoljno sline, možete primijetiti ove znakove i simptome cijelo ili većinu vremena:

 • Suhoća ili osjećaj ljepljivosti u ustima
 • Slina koja se čini gusta i žilava
 • Loš dah
 • Poteškoće sa žvakanjem, govorom i gutanjem
 • Suho ili bolno grlo i promuklost
 • Suhi ili izbrazdani jezik
 • Promijenjeno osjetilo okusa
 • Problemi s nošenjem proteza

Osim toga, suha usta mogu rezultirati lijepljenjem ruža za zube.

Kada posjetiti liječnika

Ako ste primijetili trajne znakove i simptome suhih usta, dogovorite sastanak sa svojim liječnikom.

Uzroci

Suha usta nastaju kada žlijezde slinovnice u ustima ne proizvode dovoljno sline da usta ostanu vlažna. Ove žlijezde možda neće raditi ispravno kao rezultat:

1. Lijekova

Stotine lijekova, uključujući mnoge lijekove bez recepta, uzrokuju suha usta kao nuspojavu. Među tipovima koji će vjerojatnije uzrokovati probleme su neki od lijekova koji se koriste za liječenje depresije, visokog krvnog tlaka i tjeskobe, kao i neki antihistaminici, dekongestivi, relaksanti mišića i lijekovi protiv bolova.

suha usta

2. Starenja

Mnogi stariji ljudi doživljavaju suha usta kako stare. Čimbenici koji doprinose uključuju korištenje određenih lijekova, promjene u sposobnosti tijela da preradi lijekove, neadekvatnu prehranu i dugotrajne zdravstvene probleme.

3. Terapije raka

Kemoterapijski lijekovi mogu promijeniti prirodu i količinu proizvedene sline. To može biti privremeno, s vraćanjem normalnog protoka sline nakon završetka liječenja. Zračenje glave i vrata može oštetiti žlijezde slinovnice, uzrokujući značajno smanjenje proizvodnje sline. To može biti privremeno ili trajno, ovisno o dozi zračenja i tretiranom području.

4. Oštećenja živaca

Ozljeda ili operacija koja uzrokuje oštećenje živaca u području glave i vrata može rezultirati suhim ustima.

5. Ostalih zdravstvenih stanja

Suha usta mogu biti posljedica određenih zdravstvenih stanja, poput dijabetesa, moždanog udara, gljivične infekcije (soor) u ustima ili Alzheimerove bolesti, ili zbog autoimunih bolesti, poput Sjogrenovog sindroma ili HIV/AIDS-a. Hrkanje i disanje s otvorenim ustima također mogu pridonijeti suhim ustima.

6. Upotrebe duhana i alkohola

Pijenje alkohola i pušenje ili žvakanje duhana mogu povećati simptome suhih usta.

7. Rekreacijske uporabe droga

Konzumacija metamfetamina može uzrokovati ozbiljna suha usta i oštećenje zuba. Marihuana također može uzrokovati suha usta.

Komplikacije

Ako nemate dovoljno sline i razvijete suha usta, to može dovesti do:

 • Povećanog plaka, karijesa i bolesti desni
 • Ranica u ustima
 • Gljivične infekcija u ustima
 • Ranica ili ispucale koža u uglovima usta ili ispucale usne
 • Loša prehrana zbog problema sa žvakanjem i gutanjem

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER