Žučni kamenci su komadići čvrstog materijala koji se stvaraju u vašem žučnom mjehuru, malom organu ispod jetre. Ako ih imate, mogli biste čuti kako vam liječnik kaže da imate kolelitijazu.

Vaš žučni mjehur pohranjuje i otpušta žuč, tekućinu koja se stvara u vašoj jetri, kako bi pomogla u probavi. Žuč također nosi otpad poput kolesterola i bilirubina, koje vaše tijelo stvara kada razgrađuje crvena krvna zrnca. Ove stvari mogu stvoriti žučne kamence.

Žučni kamenci mogu varirati u veličini od zrnca pijeska do loptice za golf. Možda nećete znati da ih imate dok ne začepe žučni kanal, uzrokujući bol koju je potrebno odmah liječiti.

Vrste žučnih kamenaca

Dvije glavne vrste žučnih kamenaca su:

 • Kolesterolski kamenci - oni su obično žuto-zelene boje. Oni su najčešći, čine 80% žučnih kamenaca.
 • Pigmentni kamenci - Oni su manji i tamniji. Napravljeni su od bilirubina.

Simptomi žučnih kamenaca

Žučni kamenci obično ne uzrokuju simptome. Simptomi se javljaju samo kada se žučni kamenac zaglavi i blokira protok žuči kroz vaš sustav.

Ako imate simptome, oni mogu uključivati:

 • Bol u gornjem dijelu trbuha, često s desne strane, točno ispod rebara
 • Bol u desnom ramenu ili leđima
 • Uznemireni želudac
 • Povraćanje
 • Ostali probavni problemi, uključujući probavne smetnje, žgaravicu i plinove

Posjetite svog liječnika ili idite u bolnicu ako imate znakove ozbiljne infekcije ili upale:

 • Bol u trbuhu koji traje nekoliko sati ili je jak
 • Vrućicu i zimicu
 • Žutu koža ili oči

Uzroci žučnih kamenaca

Liječnici nisu sigurni što točno uzrokuje žučne kamence, ali oni se mogu dogoditi kada:

 1. U vašoj žuči ima previše kolesterola. Vaše tijelo treba žuč za probavu. Obično otapa kolesterol. Ali kada to ne može učiniti, dodatni kolesterol može stvoriti kamence
 2. U vašoj žuči ima previše bilirubina. Stanja poput ciroze, infekcija i poremećaja krvi mogu uzrokovati da vaša jetra proizvodi previše bilirubina.
 3. Vaš se žučni mjehur ne isprazni do kraja. Ovo može učiniti vašu žuč vrlo koncentriranom.

Čimbenici rizika od žučnih kamenaca

Veća je vjerojatnost da ćete dobiti žučne kamence ako:

 • Imate njihovu obiteljsku povijest
 • Ste ženskog roda
 • Imate više od 40 godina
 • Ste pretili
 • Se držite prehrane bogate masnoćama i kolesterolom, ali siromašne vlaknima
 • Ne vježbate puno
 • Koristite kontracepcijske pilule ili hormonsku nadomjesnu terapiju
 • Ste trudni
 • Imate dijabetes
 • Imate crijevnu bolest poput Crohnove bolesti
 • Imate hemolitičku anemiju ili cirozu jetre
 • Uzmate lijek za snižavanje kolesterola
 • Ste izgubili puno kilograma u kratkom vremenu

Dijagnoza žučnog kamenca

Vaš će liječnik obaviti fizički pregled i možda naručiti testove koji uključuju:

 1. Krvne pretrage. Oni provjeravaju znakove infekcije ili začepljenja i isključuju druga stanja.
 2. Ultrazvuk. Ovo stvara slike unutrašnjosti vašeg tijela.
 3. CT skeniranje. Specijalizirane rendgenske snimke omogućuju vašem liječniku da vidi unutrašnjost vašeg tijela, uključujući žučni mjehur.
 4. Kolangiopankreatografija magnetskom rezonancijom (MRCP). Ovaj test koristi magnetsko polje i pulseve radio valova za izradu slika unutrašnjosti vašeg tijela, uključujući jetru i žučni mjehur.
 5. Kolescintigrafija (HIDA skeniranje). Ovaj test može provjeriti stiska li vaš žučni mjehur pravilno. Vaš liječnik ubrizgava bezopasni radioaktivni materijal koji dolazi do organa. Tehničar tada može promatrati njegovo kretanje. To može pomoći u dijagnosticiranju kolecistitisa (upale žučnog mjehura) od žučnih kamenaca.
 6. Endoskopska retrogradna kolangiopankreatografija (ERCP). Vaš liječnik vam kroz usta propušta cjevčicu koja se zove endoskop do tankog crijeva. Ubrizgavaju boju kako bi mogli vidjeti vaše žučne kanale na kameri u endoskopu. Često mogu izvaditi žučne kamence koji su se pomaknuli u kanale, ali to se radi samo ako je liječenje planirano kao dio postupka jer je invazivan.
 7. Endoskopski ultrazvuk. Ovaj test kombinira ultrazvuk i endoskopiju kako bi se potražili žučni kamenci koji bi mogli biti na mjestima koja je teško vidjeti drugim slikama, kao što je zajednički žučni kanal dok prolazi kroz gušteraču.

Mogu li žučni kamenci nestati sami od sebe?

Ako vaši žučni kamenci ne uzrokuju simptome, obično nema potrebe za operacijom. Trebat će vam samo ako kamenac uđe ili blokira jedan od vaših žučnih kanala. To uzrokuje ono što liječnici nazivaju "napad žučnog mjehura". To je intenzivna bol u trbuhu poput noža koja može trajati nekoliko sati.

Liječenje žučnih kamenaca

Ne trebate liječenje ako nemate simptome. Neki mali žučni kamenci mogu sami proći kroz vaše tijelo.

Većini ljudi sa žučnim kamencima vade se žučni mjehuri. I bez toga možete probaviti hranu. Vaš liječnik će koristiti jedan od dva postupka.

 1. Laparoskopska kolecistektomija. Ovo je najčešća operacija za žučne kamence. Kirurg radi kroz sitne rezove (rezove). Provode usku cjevčicu koja se zove laparoskop u vaš trbuh kroz mali rez. Cijev sadrži sićušno svjetlo i kameru. Liječnik će vam posebnim uređajima izvaditi žučni mjehur kroz još jedan mali rez. Obično ćete otići kući isti dan.
 2. Otvorena kolecistektomija. Vaš liječnik vam radi veće rezove u trbuhu kako bi uklonio žučni mjehur. Ostat ćete u bolnici nekoliko dana nakon toga. Trebat će vam otvorena operacija ako imate poremećaj krvarenja. Možda će vam zatrebati i ako imate tešku bolest žučnog mjehura, prekomjernu tjelesnu težinu ili ste u zadnjem tromjesečju trudnoće.

Za obje vrste operacija dobit ćete opću anesteziju. To znači da nećete biti budni tijekom postupka.

Nekirurško liječenje: Ako imate neko drugo zdravstveno stanje i vaš liječnik misli da ne biste trebali ići na operaciju, možda će vam dati lijek umjesto toga.

Možda ćete morati uzimati lijek godinama kako biste u potpunosti otopili kamence, a oni se mogu vratiti nakon što ga prestanete uzimati.

Komplikacije žučnih kamenaca

Žučni kamenci mogu uzrokovati ozbiljne probleme, uključujući:

 1. Upalu žučnog mjehura (akutni kolecistitis). To se događa kada kamenac blokira vaš žučni mjehur tako da se ne može isprazniti. Uzrokuje stalnu bol i groznicu. Vaš bi žučni mjehur mogao prsnuti ako odmah ne dobijete liječenje.
 2. Začepljeni žučni kanali. To može uzrokovati vrućicu, zimicu i žutilo kože i očiju (žutica). Ako kamen začepi kanal koji vodi do gušterače, taj se organ može upaliti (pankreatitis).
 3. Inficirani žučni kanali (akutni kolangitis). Začepljeni kanal vjerojatnije je da će se zaraziti. Ako se bakterija proširi u vaš krvotok, može izazvati opasno stanje koje se zove sepsa.
 4. Rak žučnog mjehura. Rijetko je, ali žučni kamenci povećavaju rizik od ove vrste raka.

Sprječavanje žučnih kamenaca

Neke promjene načina života mogu smanjiti rizik od žučnih kamenaca.

 1. Jedite zdravu prehranu koja je bogata vlaknima i dobrim masnoćama, poput ribljeg i maslinovog ulja. Izbjegavajte rafinirane ugljikohidrate, šećer i nezdrave masti.
 2. Redovito vježbajte. Ciljajte na najmanje 30 minuta, 5 dana u tjednu.
 3. Iako je pretilost rizični čimbenik, izbjegavajte dijete od kojih gubite puno kilograma u kratkom vremenu.
 4. Ako ste žena s visokim rizikom od žučnih kamenaca (na primjer, zbog vaše obiteljske povijesti ili nekog drugog zdravstvenog stanja), razgovarajte sa svojim liječnikom o tome trebate li izbjegavati korištenje hormonske kontracepcije.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER