Tjelovježba i seks dva su temeljna elementa zdravlja i blagostanja. Ali postoji li izravan odnos između tjelesne aktivnosti i seksualnog funkcioniranja? Može li vježbanje doista poboljšati seks kako tvrde neki zdravstveni stručnjaci? Istraživanja pokazuju da je ostanak aktivan povezan s poboljšanim libidom i seksualnom izvedbom i za muškarce i za žene.

Kako tjelovježba poboljšava seks?

Evo nekih od ključnih načina na koje redovita tjelovježba može dovesti do boljeg seksa:

1. Poboljšana cirkulacija

Vježba potiče pumpanje krvi, poboljšavajući cjelokupnu cirkulaciju u svim dijelovima tijela, uključujući genitalije. Dobar protok krvi ključan je za seksualni odgovor i uzbuđenje.

2. Povišeni endorfini

Vježbanjem se oslobađaju endorfini za dobro raspoloženje, prirodni tjelesni hormoni zadovoljstva. To može pojačati libido i pripremiti pozornicu za bolji seks.

3. Poboljšana slika tijela

Aktivnost oblikuje tijelo, što dovodi do većeg samopouzdanja. To poboljšava sliku tijela i ukupnu želju za boljim seksom.

4. Povećana izdržljivost

Dobra kardiovaskularna kondicija omogućuje ljubavnicima da duže održavaju seksualnu aktivnost prije nego što nastupi umor.

5. Jača jezgra i dno zdjelice

Ciljano vježbanje jača trbušne mišiće i mišiće dna zdjelice povezane s izvedbom i zadovoljstvom.

6. Smanjeni stres i tjeskoba

Tjelovježba je dokazano sredstvo protiv stresa, pomaže u smanjenju tjeskobe koja može spriječiti seksualno uzbuđenje i užitak.

7. Optimizacija hormona

Tjelesna aktivnost podržava zdrave razine hormona. Optimalan testosteron kod muškaraca i žena potiče seksualnu želju.

Znanost pokazuje da redovita tjelovježba može dovesti do zadovoljavajućeg seksa. Ali važno je uključiti i kardio i ciljano toniranje, a ne ekstremne režime vježbanja, koji mogu ometati libido.

Maksimiziranje dobrobiti tjelovježbe za seks

Kako biste iskoristili tjelovježbu za bolji seks, izbjegavajte pretreniranost. Uključite uravnoteženu kombinaciju aktivnosti kao što su:

  1. Umjeren kardio za održivu energiju i cirkulaciju
  2. Vježbe za zdjelicu i jezgru za izgradnju seksualne izdržljivosti
  3. Joga ili pilates za povećanje fleksibilnosti i svjesnosti
  4. Lagani trening snage za toniranje bez pretjerane mišićne mase
  5. Hodanje i plivanje za pokretljivost bez opterećenja zglobova
  6. Trening smanjenog intenziteta kako bi se spriječio nizak libido zbog prekomjernog stresa

Dosljedna, umjerena tjelovježba od oko 150 minuta tjedno čini se optimalnom za podržavanje seksualnog zdravlja i funkcije za većinu ljudi. Ključ je ostati aktivan bez pretjerivanja.

Iako nema jamstva, postavljanje redovite tjelovježbe u prioritet donosi dobrobiti koje se za mnoge pretvaraju u poboljšana seksualna iskustva. Uz zdravu prehranu, upravljanje stresom, pravilne navike spavanja i snažne intimne veze, ostati aktivan može biti dio cjelokupnog životnog stila koji vodi do snažnog seksualnog života.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER