Seks se često prikazuje jednostavno kao ugodna aktivnost, ali istraživanja pokazuju da također može donijeti dobrobiti za vaše fizičko i mentalno zdravlje kada se prakticira sigurno i sporazumno. Evo nekoliko ključnih načina na koje seks može biti dobar za vas:

1. Ublažavanje stresa

Seksualna aktivnost oslobađa endorfine i druge hormone koji se suprotstavljaju stresu i tjeskobi. Orgazam posebno izaziva euforično fizičko stanje. Redoviti seks može pomoći u kontroli svakodnevnog stresa.

2. Vježba

Seks uključuje tjelesni napor, kretanje i sagorijevanje kalorija, pružajući dobrobiti vježbanju. Fizički napor uključen u seks može pomoći u poboljšanju fleksibilnosti i snage.

3. Poboljšan san

Nakon orgazma oslobađaju se hormoni prolaktin i oksitocin koji mogu pomoći u spavanju i osjećaju opuštenosti. Seks prije spavanja može olakšati spavanje.

4. Jačanje imuniteta

Seksualno uzbuđenje i orgazam povećavaju razinu bijelih krvnih stanica koje se bore protiv infekcije. Redoviti spolni odnosi mogu pomoći u blagom jačanju imunološkog sustava.

5. Zdravlje srca

Seks vam ubrzava otkucaje srca kao i druge vježbe. S vremenom seks pomaže u jačanju srca i cirkulacije. Može sniziti krvni tlak i rizik od srčanih bolesti.

6. Kontrola boli

Endorfini koji se oslobađaju tijekom seksualnog uzbuđenja i orgazma pomažu smanjiti osjetljivost na bol. Seks može pomoći u upravljanju određenim vrstama kronične boli.

7. Poboljšana intimnost

Seks promiče povezanost s partnerom putem dodira i zajedničkog užitka. Seks i orgazam dovode do pojačanog osjećaja intimnosti i povezanosti s partnerom.

8. Samopoštovanje

Intimnost i zajedničko iskustvo seksa mogu učiniti da se ljudi osjećaju cijenjenima i željenima od strane partnera, poboljšavajući samopoštovanje. Dobar seks odvraća misli od nesigurnosti.

Sve dok se seksualna aktivnost prakticira na siguran način uz zaštitu i pristanak, čini se da nudi dobrobiti i za fizičko zdravlje kroz tjelovježbu i poboljšanu cirkulaciju, kao i za mentalno zdravlje kroz smanjenje stresa, bolji san i bolju intimnost. Pretvorba seksa u redoviti dio zdravog načina života može poboljšati vaše tijelo i um.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER