Zbunjeni ste izborom antidepresiva? Uz upornost, vi i vaš pružatelj zdravstvenih usluga možete pronaći onaj koji djeluje tako da ponovno možete potpunije uživati u životu.

Antidepresivi su popularan izbor za liječenje depresije. Iako antidepresivi možda neće izliječiti depresiju, mogu smanjiti simptome. Prvi antidepresiv koji probate može dobro djelovati. Ali ako vam ne ublaži simptome ili uzrokuje nuspojave koje vam smetaju, možda ćete morati probati neki drugi.

Zato ne odustajte. Dostupne su mnoge vrste antidepresiva i velika je vjerojatnost da ćete pronaći onaj koji vam odgovara. A ponekad kombinacija lijekova može biti opcija.

Pronalaženje pravog antidepresiva

Postoje mnoge vrste dostupnih antidepresiva koji djeluju na malo drugačije načine i imaju različite nuspojave. Prilikom odabira antidepresiva koji će vam vjerojatno dobro djelovati, vaš liječnik može razmotriti sljedeće:

1. Vaši specifični simptomi

Simptomi depresije mogu varirati, a jedan antidepresiv može ublažiti određene simptome bolje od drugog. Na primjer, ako imate problema sa spavanjem, antidepresiv koji neke ljude čini smirenim ili donekle pospanim može biti dobra opcija.

2. Moguće nuspojave

Nuspojave antidepresiva razlikuju se od jednog lijeka do drugog i od osobe do osobe. Uznemirujuće nuspojave, kao što su suha usta, mučnina, debljanje ili seksualne nuspojave, mogu otežati nastavak liječenja. Razgovarajte o mogućim većim nuspojavama sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

3. Je li djelovalo za bliskog rođaka

Kako je lijek djelovao na krvnog srodnika, kao što je roditelj ili brat ili sestra, može pokazati koliko bi mogao djelovati na vas. Također, ako je antidepresiv u prošlosti bio učinkovit za vašu depresiju, mogao bi ponovno djelovati dobro.

4. Interakcija s drugim lijekovima

Neki antidepresivi mogu izazvati opasne reakcije kada se uzimaju s drugim lijekovima.

5. Trudnoća ili dojenje

Odluka o korištenju antidepresiva tijekom trudnoće i dojenja temelji se na omjeru rizika i koristi. Općenito, rizik od urođenih mana i drugih problema za bebe osoba koje uzimaju antidepresive tijekom trudnoće je nizak. Ipak, određeni antidepresivi, poput paroksetina (Paxil, Pexeva), ne preporučuju se tijekom trudnoće. Surađujte sa svojim liječnikom kako biste pronašli najbolji način za upravljanje depresijom kada očekujete ili planirate zatrudnjeti.

6. Ostala zdravstvena stanja

Neki antidepresivi mogu uzrokovati probleme ako imate određena mentalna ili tjelesna zdravstvena stanja. S druge strane, određeni antidepresivi mogu pomoći u liječenju drugih fizičkih ili mentalnih zdravstvenih stanja uz depresiju.

Na primjer, mnogi antidepresivi mogu ublažiti simptome anksioznih poremećaja. Bupropion vam može pomoći da prestanete pušiti. Drugi primjeri uključuju korištenje duloksetina (Cymbalta, Drizalma Sprinkle) za pomoć kod simptoma boli ili fibromijalgije ili korištenje amitriptilina za sprječavanje migrena.

7. Troškovi i zdravstveno osiguranje

Neki antidepresivi mogu biti skupi, stoga se raspitajte postoji li dostupna generička verzija i porazgovarajte o njezinoj učinkovitosti. Također saznajte pokriva li vaše zdravstveno osiguranje antidepresive i postoje li ograničenja u pogledu toga koji su pokriveni.

Antidepresivi i rizik od samoubojstva

Većina antidepresiva općenito je sigurna, ali Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) zahtijeva da svi antidepresivi imaju upozorenja crne kutije, najstroža upozorenja za recepte. U nekim slučajevima, djeca, tinejdžeri i mladi mlađi od 25 godina mogu imati povećanje suicidalnih misli ili ponašanja tijekom uzimanja antidepresiva, osobito u prvih nekoliko tjedana nakon početka ili nakon promjene doze.

Svatko tko uzima antidepresiv treba pažljivo pratiti zbog pogoršanja depresije ili neuobičajenog ponašanja. Ako vi ili netko koga poznajete imate suicidalne misli dok uzimate antidepresiv, odmah se obratite svom liječniku ili potražite hitnu pomoć.

Imajte na umu da je vjerojatnije da će antidepresivi dugoročno smanjiti rizik od samoubojstva poboljšavanjem raspoloženja.

Neka antidepresivi rade za vas

Da biste dobili najbolje rezultate od antidepresiva:

1. Budite strpljivi

Nakon što vi i vaš liječnik odaberete antidepresiv, možda ćete početi primjećivati poboljšanje za nekoliko tjedana, ali može proći šest ili više tjedana da bude potpuno učinkovit. Kod nekih antidepresiva možete odmah uzeti punu dozu. S drugima ćete možda morati postupno povećavati dozu. Razgovarajte sa svojim liječnikom ili terapeutom o suočavanju sa simptomima depresije dok čekate da antidepresiv počne djelovati.

2. Uzimajte svoj antidepresiv dosljedno i u ispravnoj dozi

Ako se čini da vaš lijek ne djeluje ili izaziva neugodne nuspojave, nazovite svog liječnika prije bilo kakvih promjena.

3. Provjerite poboljšavaju li se nuspojave

Mnogi antidepresivi uzrokuju nuspojave koje se s vremenom popravljaju. Na primjer, početne nuspojave pri započinjanju uzimanja SSRI-a mogu uključivati suha usta, mučninu, labavu stolicu, glavobolju i nesanicu, ali te nuspojave obično nestanu kako se vaše tijelo prilagođava na antidepresiv.

4. Istražite mogućnosti ako ne radi dobro

Ako imate neugodne nuspojave ili nema značajnog poboljšanja simptoma nakon nekoliko tjedana, razgovarajte sa svojim liječnikom o promjeni doze, pokušaju drugog antidepresiva ili dodavanju drugog antidepresiva ili drugog lijeka. Kombinacija lijekova može vam djelovati bolje od jednog antidepresiva.

5. Pokušajte s psihoterapijom

U mnogim je slučajevima kombiniranje antidepresiva s terapijom razgovorom, koja se naziva psihoterapija, učinkovitija od uzimanja samog antidepresiva. Također može pomoći u sprječavanju povratka depresije nakon što se osjećate bolje.

6. Nemojte prestati uzimati antidepresiv bez prethodnog razgovora sa svojim liječnikom

Neki antidepresivi mogu izazvati značajne simptome nalik ustezanju osim ako postupno smanjite dozu. Nagli prekid može uzrokovati pogoršanje depresije.

7. Izbjegavajte alkohol i rekreativne droge

Može se činiti da alkohol ili droge umanjuju simptome depresije, ali dugoročno općenito pogoršavaju simptome i čine depresiju težom za liječenje. Razgovarajte sa svojim liječnikom ili terapeutom ako vam je potrebna pomoć s problemima s alkoholom ili drogama.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER