Dodaci prije vježbanja, koji se nazivaju i "pre workout", namijenjeni su da vam daju energiju za vrijeme vježbanja. Glavni sastojak većine njih je kofein. Ovi dodaci često dolaze u obliku tableta ili praha. Neki od sastojaka u određenim prije vježbanja mogu biti dobri za vaše zdravlje i vaše vježbanje. Ali dodaci mogu izazvati nuspojave kojih morate biti svjesni.

Što rade pre-workout dodaci?

Suplement uzimate prije vježbanja. Njegova je svrha pomoći vam da se oporavite i ublažiti umor nakon intenzivnog vježbanja.

Neki uobičajeni sastojci u pre.workoutu su:

1. Kofein

Proizvođači kažu da vas pre-workout može održati koncentracijom, dati vam energiju i poboljšati vašu ukupnu izvedbu. Glavni sastojak ovih obećanja je visoka razina kofeina.

Suplementi prije treninga imaju raspon od 150 mg do 300 mg kofeina po porciji. To je otprilike tri šalice kave. To je puno. Ako ste osjetljivi na kofein, možda biste trebali uzeti manju količinu ili pronaći prirodne načine za povećanje energije prije treninga.

2. Beta-alanin

Ovaj sastojak namijenjen je za pomoć pri izvođenju vježbi visokog intenziteta. Može vam pomoći u izradnji mišića tijekom intenzivnih treninga. Pokazalo se da beta-alanin smanjuje umor i pospješuje oporavak sprintera.

3. Kreatin

U kombinaciji s tjelovježbom, ova tvar pomaže vam da dobijete snagu. Kreatin obnavlja vaše zalihe ATP-a, što vašim mišićima daje energiju za kontrakciju. Kreatin vam također može pomoći da povećate razinu nemasne tjelesne mase.

4. Aminokiseline

Aminokiseline razgranatog lanca (BCAA) u dodacima prije treninga pomažu povećati nemasnu tjelesnu masu. Također se pokazalo da BCAA potiču rast mišića. BCAA pomaže u smanjenju oštećenja mišića nakon intenzivnog treninga.

Savjeti za uzimanje pre-workout dodataka

Kao i kod svakog suplementa, trebate razgovarati sa svojim liječnikom prije nego što uzmete pre-workout -- osobito ako imate bilo kakve zdravstvene probleme ili uzimate bilo kakve lijekove. Oni će vas obavijestiti jesu li ti dodaci sigurni za isprobavanje. Ako vam daju zeleno svjetlo, evo nekoliko savjeta kako ih iskoristiti:

Napravite pre-workout 20 minuta prije vježbanja. To daje suplementima vremena za početak.

Uzimajte pre-workout dosljedno. Studije su pokazale da ovo ima bolje učinke nego da ga koristite povremeno. Pomaže da se glavni sastojci izgrade u vašem tijelu. Nakon 3 tjedna vaši će treninzi možda trajati dulje, a možda ćete se osjećati manje umorno tijekom i nakon njih.

Ne uzimajte previše. Neke nuspojave pre-workout dodataka mogu uključivati:

  • Probavni simptomi
  • Nepravilan rad srca
  • Porast krvnog tlaka
  • Promjene šećera u krvi

Ako imate bilo kakve simptome koji vas zabrinjavaju, prekinite s vježbanjem i odmah nazovite liječnika. Ne zaboravite razgovarati s njima prije nego što isprobate pre-workout suplemente, osobito ako imate zdravstvenih problema.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER