Znojenje je normalno i dio načina na koji tijelo regulira temperaturu. U sauni ili vježbanju u teretani očekuje se znojenje. Buđenje usred noći u znoju u potpunosti je druga stvar.

Noćno znojenje može se definirati kao znojenje veće od one koju je tijelo zahtijevalo reguliranje tjelesne temperature. Temeljni zdravstveni problemi mogu biti odgovorni za ove epizode znatnog znojenja u snu.

Noćno znojenje može smanjiti kvalitetu spavanja i izazvati ozbiljnu nelagodu. Kao rezultat, prirodno je htjeti znati više o uzrocima noćnog znoja i kako ih riješiti.

Što uzrokuje noćno znojenje?

Sustav tijela za regulaciju temperature složen je i pod utjecajem višestrukih čimbenika, što u nekim slučajevima može otežati točno zašto osoba doživljava noćno znojenje.

U skladu s tim, uobičajeni uzroci identificirani u istraživanju noćnog znoja uključuju menopauzu, lijekove, infekcije i probleme s hormonima.

1. Menopauza

Menopauza je period kada žene trajno prestanu imati menstruaciju. Za to vrijeme, vjeruje se da su značajne promjene u proizvodnji estrogena i progesterona hormona i progesterona važni pokretač vrućih bljeskova

Vrući bljeskovi smatraju se znakom menopauze i utječu na do 85% žena. U većini slučajeva vrući bljeskovi zapravo počinju u prijelaznom vremenu prije menopauze, poznate kao perimenopauza, i mogu se nastaviti nakon što žena bude u postmenopauzi.

Možda nije iznenađujuće da mnoge žene - do 64% - prijavljuju probleme spavanja i veće stope nesanice tijekom perimenopauze i menopauze. Iako noćni znoj nije jedini uzrok ovih poteškoća u spavanju, oni mogu pridonijeti lošem sna, pogotovo kad su jaki.

2. Lijekovi

Poznato je da su određeni lijekovi povezani s noćnim znojenjem. Oni uključuju neke antidepresive poznate kao selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina (SSRI), steroide i lijekove koji se uzimaju u niže groznice, poput aspirina ili acetaminofena, koji mogu paradoksalno izazvati znojenje.

Za neke, unos kofeina može biti uzrok generaliziranog znojenja. Upotreba alkohola i droga također može povećati rizik od noćnog znoja.

3. Problemi s hormonima

Promjene u endokrinom sustavu, koja kontrolira razinu hormona u tijelu, može se povezati s noćnim znojenjem. Primjeri hormonskih problema s vezama do noćnog znoja uključuju hipertireozu, dijabetes i povišeni šećer u krvi, te nenormalne razine spolnih hormona.

Dio mozga koji regulira tjelesnu temperaturu poznat je kao hipotalamus, a također je uključen u endokrini sustav. Hipotalamička disfunkcija

Može biti temeljno pitanje vezano za neravnotežu hormona i noćno znojenje.

4. Ostali uzroci noćnih znoja

Osim najčešćih uzroka, drugi uvjeti mogu stvoriti noćno znojenje. Vrući bljeskovi mogu biti češći tijekom trudnoće i razdoblja nakon porođaja . Napadi anksioznosti i panike također su povezani s noćnim znojenjem.

Noćno znojenje može biti simptom određenih vrsta raka ili nuspojava liječenja raka. Kirurgija, terapija zračenjem i kemoterapija za rak mogu izazvati noćno znojenje.

Kako zaustaviti noćno znojenje i normalno spavati

Noćno znojenje može biti zabrinjavajuće i mučno, a često su vezani za ozbiljne poremećaje spavanja. Kao rezultat toga, prirodno je da svi koji iskuse noćno znojenje žele znati kako ga izbjeći i spavati.

Najučinkovitiji tretman za noćno znojenje varirat će za svakog pojedinog pacijenta i uvijek ga treba nadgledati zdravstveni radnika. Neke potencijalne metode liječenja uključuju modifikacije okoliša i ponašanja, kognitivne bihevioralne terapije (CBT) i lijekove.

1. Promjene u vašem okruženju

Standardni pristup noćnom znojenju, posebno onima koji se odnose na menopauzu, jest početi pokušajem izravnih promjena. To može umanjiti učestalost i ozbiljnost noćnog znoja. To može uključivati promjene u vašem okruženju za spavanje.

  • Spavajte u hladnijoj spavaćoj sobi: Iako toplija spavaća soba nije središnji uzrok noćnog znoja, ona ih može olakšati ili pokrenuti. Održavanje termostata na nižoj temperaturi može spriječiti da se toplina nakuplja oko vašeg tijela tijekom noći.
  • Zamijenite svoj madrac: određeni madraci imaju veću vjerojatnost da će zadržati toplinu od ostalih, pogotovo ako se pomno podudaraju i ograničavaju protok zraka. Madrac za hlađenje može spriječiti zadržavanje topline i pomoći vam da se ohladite tijekom cijele noći.
  • Uložite u novu posteljinu: Osim procjene vašeg trenutnog madraca, možda biste trebali razmotriti promjenu posteljine. Lagana, prozračna posteljina može pomoći u uklanjanju vlage.
  • Nosite prozračnu odjeću: tijesna odjeća zadržava toplinu, tako da je najbolje nositi laganu odjeću, izrađenom od materijala koji su prozračni.

2. Promjene u vašem načinu života

Osim prilagođavanja okruženja za spavanje, možda ćete htjeti razmotriti promjene u svojim svakodnevnim navikama kako biste poboljšali svoje cjelokupno zdravlje i spavanje.

  • Izbjegavajte kofein, alkohol i začinjenu hranu: sve ove stvari mogu uzrokovati razlike tjelesne temperature i izazvati znojenje. Izbjegavanje njih, posebno navečer, može smanjiti noćno znojenje.
  • Pijte hladnu vodu: imati malu količinu hladne vode prije odlaska u krevet može vam pomoći u održavanju ugodnije temperature.
  • Održavajte zdravu težinu: neka su istraživanja identificirala povezanost između veće tjelesne težine i noćnog znoja. Prekomjerna težina ili pretilost mogu pridonijeti drugim zdravstvenim problemima, uključujući i one koji utječu na san, poput apneje u snu.
  • Koristite tehnike opuštanja: Pronalaženje načina za opuštanje noću može olakšati zaspavanje. Studije također sugeriraju da tehnike poput kontroliranog disanja mogu pomoći smislenom smanjenju vrućih bljeskova ženama u menopauzi.

Mnogi od ovih savjeta preklapaju se sa širim savjetima zdravog spavanja koji se mogu postupno provoditi kako bi vaše navike povezane s spavanjem funkcionirale u vašu korist za dosljedniji i kvalitetniji san.

3. Ostali tretmani za noćno znojenje

Dodatni tretmani za noćno znojenje uključuju kognitivnu bihevioralnu terapiju (CBT) i lijekove.

Studije su otkrile da kognitivna bihevioralna terapija za vruće bljeskove i noćno znojenje može smanjiti svoju učestalost i poboljšati raspoloženje i kvalitetu života kod žena u menopauzi. CBT je kompatibilan s drugim pristupima, poput modifikacija ponašanja i vjerojatno ima najveći učinak na noćnim znojevima U kombinaciji s drugim pristupima.

Nekoliko vrsta lijekova, osobito hormonskih terapija, može smanjiti noćno znojenje, ali ti lijekovi mogu imati značajne nuspojave. Liječnik je u najboljem položaju za raspravu o prednostima i nedostacima bilo kojeg određenog lijeka. Posavjetujte se sa svojim liječnikom za preporuke za liječenje i promjene u svojim trenutnim lijekovima.

Kada biti zabrinut zbog noćnog znoja

Trebali biste razgovarati sa svojim liječnikom ako imate noćno znojenje koje je često. Također biste ih trebali spomenuti ako ometaju vaš san, negativno utječu na vaš svakodnevni život ili se pojave s drugim zdravstvenim promjenama.

Susret s liječnikom važno je jer oni mogu pomoći u određivanju najvjerojatnijeg uzroka i raditi s vama kako bi se stvorio plan liječenja koji uzima u obzir vaše simptome i sveukupno zdravlje.

Također je važno obavijestiti liječnika o svim problemima spavanja koji imate. Poremećaji spavanja, poput opstruktivne apneje za vrijeme spavanja (OSA), mogu uzrokovati dnevnu pospanost i, prema nekim istraživanjima, mogu biti i faktor koji promiče noćni znoj.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER