Akne su vrlo čest problem kože koji se javlja kod mnogih ljudi, bez obzira na dob. Postoji mnogo komercijalnih proizvoda na tržištu koji tvrde da mogu pomoći u borbi protiv akni, ali mnogi od njih sadrže agresivne kemikalije koje mogu iritirati kožu.

Srećom, priroda nam nudi neke izvanredne sastojke koji su efikasni u tretiranju akni, a istovremeno su nježni prema koži. U ovom članku ćemo vam predstaviti najbolje prirodne sastojke za uklanjanje akni.

1. Ulje čajevca

Ulje čajevca je jedan od najpoznatijih prirodnih lijekova za akne. Ima snažna antibakterijska svojstva koja pomažu u suzbijanju bakterija koje uzrokuju akne.

Također ima protuupalna svojstva koja pomažu smanjiti crvenilo i upalu kože. Da biste koristili ulje čajevca za tretiranje akni, nanesite malu količinu razrijeđenog ulja na zahvaćena područja kože.

akne

2. Aloe vera

Aloe vera je poznata po svojim ljekovitim svojstvima za kožu. Gel aloe vere ima protuupalna svojstva koja umiruju iritaciju kože i pomažu u smanjenju crvenila.

Također ima antibakterijska svojstva koja pomažu u suzbijanju bakterija povezanih s aknama. Nanesite svježi gel aloe vere na zahvaćena područja kože i ostavite da se osuši.

3. Ružina vodica

Ružina vodica je popularan tonik za kožu koji se koristi već stoljećima. Ima adstrigentna svojstva koja pomažu zatezanju pora i smanjenju proizvodnje sebuma.

Također ima protuupalna svojstva koja smanjuju crvenilo i upalu kože. Nanesite ružinu vodicu na blazinicu i nježno prođite preko lica nakon čišćenja.

akne

4. Kurkuma

Kurkuma je začin koji se često koristi u kulinarstvu, ali također ima i mnoge prednosti za kožu. Ima antibakterijska i protuupalna svojstva koja pomažu u suzbijanju bakterija i smanjenju upale kože.

Možete napraviti pastu od kurkume i vode te je nanijeti na zahvaćena područja kože. Ostavite da djeluje 10-15 minuta, a zatim isperite vodom.

5. Med

Med je prirodni hidratant koji također ima antibakterijska svojstva. Pomaže u održavanju hidratacije kože i suzbijanju bakterija koje uzrokuju akne. Nanesite malu količinu meda na zahvaćena područja kože i ostavite da djeluje 10-15 minuta prije ispiranja.

6. Limunov sok

Limunov sok je bogat vitaminom C i ima antibakterijska svojstva koja pomažu u suzbijanju bakterija povezanih s aknama. Također ima izbjeljujući učinak koji može pomoći u smanjenju tamnih mrlja i ožiljaka od akni. Pomiješajte limunov sok s jednakom količinom vode i nanesite na zahvaćena područja kože. Ostavite da djeluje nekoliko minuta, a zatim isperite vodom.

7. Zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži antioksidanse koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjenju upale kože. Također ima adstrigentna svojstva koja zatežu pore i smanjuju lučenje sebuma.

Skuhajte zeleni čaj, pustite da se ohladi, zatim ga nanesite na lice pamučnom blazinicom ili ga koristite kao tonik nakon čišćenja kože.

Zaključak

Prirodni sastojci mogu biti izvrsna opcija za uklanjanje akni jer su blagi prema koži i ne sadrže agresivne kemikalije. Međutim, uvijek je važno testirati sastojke na malom dijelu kože prije opće primjene kako biste bili sigurni da neće izazvati alergijske reakcije ili iritaciju.

Ako imate ozbiljan problem s aknama, uvijek se savjetujte s dermatologom koji će vam pružiti najbolje savjete i tretmane za vašu specifičnu situaciju.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER