Dok ljudi često sanjaju o pronalaženju načina za privlačenje bogatstva i prosperiteta, jedna biljka se izdvaja kao simbol sreće i financijske obilja - drvo novca, poznato i kao Pachira Aquatica.

Ovo izuzetno dekorativno drvo, sa svojim karakterističnim okruglim lišćem i debelim stablom, potječe iz tropskih područja Srednje i Južne Amerike. Pored svog estetskog užitka, drvo novca također ima reputaciju donosioca sreće i prosperiteta, zbog čega je postalo popularno kućno biljka širom svijeta.

U nastavku ćemo se detaljnije upoznati s drvetom novca i naučiti kako pravilno brinuti o ovoj biljci kako bi nam donijela financijsku sreću.

Poznavanje drva novca

Drvo novca je višegodišnja biljka koja se odlikuje velikim, sjajnim, zelenim listovima koji podsjećaju na dlanove. Njegovo debelo stablo, koje često ima karakteristične izbočine, simbolizira akumulaciju bogatstva. Ova biljka često se poklanja kao simbol dobre sreće i uspjeha u poslovnim poduhvatima.

Odabir pravog mjesta

Prilikom odabira mjesta za postavljanje drva novca u vašem domu ili uredu, važno je uzeti u obzir nekoliko faktora.

Drvo novca voli svjetlost, ali izbjegava direktnu sunčevu svjetlost koja može uzrokovati oštećenje lišća. Idealna pozicija je blizu prozora s indirektnom svjetlošću. Također, izbjegavajte postavljanje drva novca u prostorijama s niskom vlagom ili blizu uređaja koji emitiraju toplinu, poput radijatora ili peći.

Drvo novca

Pravilno zalijevanje

Zalijevanje drva novca jedan je od ključnih aspekata pravilne njege. Kako biste održali biljku zdravom, zalijevajte je umjereno. Prekomjerno zalijevanje može dovesti do truljenja korijena, dok presuho tlo može uzrokovati opadanje lišća.

U proljeće i ljeti, kada je biljka aktivnija, zalijevajte je redovito, ali pričekajte da se gornji sloj tla osuši prije nego ponovno zalijete. U zimskim mjesecima smanjite zalijevanje, prateći suptilne promjene u tlu.

Odgovarajući supstrat

Drvo novca preferira dobro drenirano tlo koje zadržava vlagu, ali ne postaje previše vlažno. Možete koristiti univerzalni supstrat za sobne biljke ili mješavinu treseta, perlita i pijeska kako biste osigurali dobru drenažu.

Vlažnost zraka

Iako drvo novca nije posebno zahtjevno u pogledu vlažnosti zraka, povremeno prskanje lišća mlakom vodom pomaže u održavanju zdravog izgleda. To je posebno korisno u prostorijama sa suhim zrakom, poput prostorija s centralnim grijanjem ili klima uređajima.

Hranjenje biljke

Drvo novca može se hraniti tekućim ili granuliranim gnojivom za sobne biljke. Preporučuje se gnojenje tijekom proljeća i ljeta jednom mjesečno, dok se u zimskim mjesecima smanjuje ili potpuno zaustavlja

Rezanje i oblikovanje

Da biste održali željeni oblik i veličinu biljke, povremeno obrezivanje drva novca je potrebno. Obrezivanje se obično obavlja u proljeće kako bi se potaknuo rast. Koristite oštre i dezinficirane škare za obrezivanje te uklonite suhe ili oštećene dijelove biljke.

Zaključak

Drvo novca je ne samo prekrasna dekorativna biljka, već i simbol sreće i bogatstva. Pravilna briga o ovoj biljci, uz pažljivo zalijevanje, odgovarajuće osvjetljenje i redovito gnojenje, pomoći će vam da održite zdravo i sretno drvo. Uživajte u njenom prisustvu i vjerujte u njen potencijal da privuče financijsko blagostanje u vaš dom ili poslovni prostor.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER