NA OVOJ STRANICI

Mnogo je različitih mišljenja o vapingu i e-cigaretama. Možda ste čitali o zdravstvenim prednostima e-cigareta na internetu, vidjeli ih na TV-u ili čak čuli o njima od obitelji i prijatelja. I već sljedeći dan možda ste naišli na izvještaje o opasnostima e-cigareta. Ako ste razmišljali o prestanku pušenja konvencionalnih cigareta i prijelazu na e-cigarete, mješovite poruke mogu odluku učiniti zbunjujućom i teškom. U ovom članku ćemo pregledati stvarne prednosti i nedostatke e-cigareta kako bismo dobili jasan referentni okvir za odluku jesu li dobre za vas ili ne.

Za

Počnimo s prednostima e-cigareta. Čini se da su sigurnije alternative za dugogodišnje pušače cigareta. E-cigarete su najprikladnije za osobe koje već neko vrijeme pokušavaju prestati pušiti.

1. Imate kontrolu nad unosom nikotina

Rečeno je da vam e-cigarete omogućuju kontrolu doze nikotina. E-tekućine su dostupne u različitim rasponima jačina, počevši od visoko intenzivnih nikotinskih preko osrednjih do onih bez nikotina.

Možete odabrati koliko snage želite ili koliko intenzivne tvari trebate za e-cigarete. Uglavnom, e-cigarete počinju s visokim/intenzivnim razinama nikotina i zatim se polako spuštaju do niskih razina nikotina, a zatim se konačno eliminiraju.

e cigareta

2. Dobivate trenutno zadovoljstvo

Trenutačno zadovoljstvo je visoko i brzo s e-cigaretama i čini trik da ubije vašu želju za pušenjem. Iako zahtijevaju pripremu, nakon što su e-cigarete spremne za paljenje, potrebno je samo jedan pritisak ili gumb na uređaju. E-tekućinu možete koristiti jako dugo u danu bez sustavnog održavanja. E-cigareta je spremna gdje god i kad god poželite pariti.

3. E-cigarete su lako dostupne na tržištu

E-cigareta je mnogo pristupačnija i široko dostupna na sadašnjim tržištima. Danas možete lako pronaći tvar/tekućinu u svojim lokalnim trgovinama mješovitom robom, prodavaonicama, kafićima, benzinskim crpkama itd. Možete čak i kupovati putem interneta, a dobavljači će vam zalihe dostaviti izravno na kućni prag.

e cigareta

4. Zdravstvene prednosti e-cigareta

E-tekućine sadrže komponente poput biljnog glicerina, propilen glikola, nikotina i prehrambenih aroma. Primarna ideja iza pušenja e-cigareta je da može ponuditi potencijalne zdravstvene prednosti uzimanjem niske razine nikotina u usporedbi sa staromodnim cigaretama. Sastojci za koje se čini da su prisutni u e-tekućinama ne sadrže kancerogene tvari. E-cigareta nalikuje običnoj cigareti, ali ne pokušava spaliti duhan.

Protiv

Baš kao što svaka obična cigareta ima određene rizike povezane s njom, e-Cigareta također dolazi s potencijalnim nedostacima.

1. E-Cigareta može uzrokovati rak

Vjerojatno imate ideju da svaka cigareta sadrži određenu količinu nikotina. S e-cigaretama, ako je vaš unos nikotina visok, potencijalno se možete ozlijediti toksičnim tvarima prisutnim u njoj.

Prema dokazima koje je pronašla studija, "uvjerljivi dokazi da potpuna zamjena e-cigareta zapaljivim duhanskim cigaretama smanjuje izloženost korisnika brojnim otrovnim tvarima i karcinogenima prisutnima u zapaljivim duhanskim cigaretama."

Međutim, ako nemate kontrolu nad intenzitetom nikotina, velike su šanse da možete razviti rak u svom tijelu.

e cigareta

2. Može utjecati na vaša pluća

Kao i svaka obična cigareta, e-cigareta također ima moć oštećenja ljudskih pluća. Sastojci sadrže otapala, arome i otrove, koji mogu biti potencijalno štetni za lančane pušače. Oni izlažu pluća različitim problemima. Jedan od problema je vezan uz diacetil koji je odgovoran za "kokice pluća" - tešku i nepovratnu bolest pluća.

Zaključak

Pušenje, vaping ili nepušenje je vaš izbor. Pušenje obične cigarete ili pušenje parne ili e-cigarete je osobna preferencija. Kontrola i umjerenost ključni su za reguliranje unosa i izbjegavanje prekomjernih količina nikotina, koje mogu biti potencijalno štetne.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER