Mnogo je toga uključeno u brigu o vašim zubima, a to je više od pukog pranja zuba (što biste trebali raditi barem dva puta dnevno!) ili čišćenja koncem. Redovito čišćenje zubi također je važno, a iako izbjeljivanje zubi možda nije nužnost, to je nešto zbog čega se možete zaljubiti u svoj osmijeh. Jer ako su vam zubi promijenjene boje, možda ih ne želite toliko isticati.

Proizvodi za izbjeljivanje kod kuće prilično su popularni i to s dobrim razlogom. Oni su jeftinija alternativa profesionalnom izbjeljivanju zubi, ali i dalje obavljaju posao. Međutim, ako tražite dugoročnije rješenje za izbjeljivanje zubi i spremni ste potrošiti nešto novca, profesionalni postupci izbjeljivanja iznimno su učinkoviti.

Međutim, prije nego što napravite bilo kakvo izbjeljivanje, morate znati nekoliko stvari. Evo što tri stomatologa žele da znate o procesu izbjeljivanja — kod kuće i u ordinaciji.

1. Proces izbjeljivanja uklanja površinske mrlje

Jedna od najvažnijih stvari koje trebate znati o izbjeljivanju zubi je što se zapravo događa tijekom postupka. Otopina peroksida koristi se na vašim zubima za uklanjanje površinskih mrlja. Ovisno o vašem stomatologu, peroksid se može aktivirati laserom ili svjetlom.

Rješenje sa svijetlom će izbijeliti vaše zube, ali rezultati mogu varirati ovisno o tome kako vaši zubi izgledaju kada počnete.

​​Pacijenti sa sivkastim zubima, tetraciklinskim mrljama, fluorozom ili drugim stomatološkim stanjima možda neće vidjeti dramatične rezultate koji se očekuju s postupcima izbjeljivanja u ordinaciji.

izbjeljivanje zubi

2. Čisti zubi će bolje izbijeliti

Ako razmišljate o profesionalnom tretmanu izbjeljivanja, zakažite ga nakon što operete zube jer će izbjeljivanje bolje primijeniti. Najbolje bi bilo tjedan ili dva nakon čišćenja.

Izbjeljivanje ne djeluje učinkovito na plak i zubni kamenac, a imati zdrave desni je idealno.

Također se možete pripremiti za izbjeljivanje tako da osigurate da su vaši zubi pripremljeni za osjetljivost koju biste mogli iskusiti nakon toga.

Prije profesionalnog izbjeljivanja preporučuje se da pacijenti koriste zubnu pastu s fluorom kako bi se izbjegla bilo kakva osjetljivost zuba nakon izbjeljivanja koja je često povezana s ovim postupkom.

Ali ako trenutačno imate problema sa zubima, nemojte izbjeljivati zube jer to može pogoršati neke od tih problema.

Također se preporučuje da se svi postupci izbjeljivanja u ordinaciji odgode nakon ugradnje implantata, operacije zubnog mesa ili ako je pacijent podvrgnut ortodontskom liječenju.

Postupci izbjeljivanja nikada se ne bi trebali provoditi kod pacijenata s aktivnom parodontnom bolešću jer mogu dovesti do daljnje upale i pogoršanja stanja zuba.

3. Restauracije i ispune ne izbjeljuju

Ako imate bilo kakve plombe ili zubne implantate, uobičajeni postupak izbjeljivanja na njima neće funkcionirati.

Prije izbjeljivanja morate utvrditi postoje li dodatne stvari koje je potrebno zamijeniti nakon izbjeljivanja. Ovo je također nešto što treba imati na umu kada se radi o cijeni, jer ćete možda morati uračunati dodatne troškove za ove zamjene.

izbjeljivanje zubi

4. Profesionalno izbjeljivanje može trajati do godinu dana

Tehnički, kada zube profesionalno izbijelite, to je trajan postupak. Međutim, vaši će zubi najvjerojatnije prirodno ponovno početi dobivati mrlje. Bilo bi dobro izbjeljivati ih svake godine kako biste zadržali bisernu boju koju tražite. Samo pazite koliko često izbjeljujete, čak i ako vam zubi prebrzo počnu izgledati prljavo.

Profesionalno izbjeljivanje češće od dva puta godišnje nije potrebno i može isušiti caklinu. To isušivanje cakline zbog pretjeranog izbjeljivanja učinit će zube osjetljivima i izgledati poput krede.

5. Cijena profesionalnog izbjeljivanja može varirati

Profesionalno izbjeljivanje zubi nije jeftino, no cijena će varirati ovisno o tome gdje živite i postupku koji ste napravili. Zubari u većim, skupljim područjima zemlje vjerojatno će naplaćivati malo više od zubara u manjem gradu, a zubari koji koriste naprednije postupke - poput svjetla umjesto starijeg lasera - također bi mogli naplaćivati više.

6. Možda biste željeli promijeniti svoju prehranu

Vrijeme u kojem će vaši zubi ostati bjelji varira i ovisi o tome koliko često pijete kavu, čaj, gazirana pića, crno vino ili pušite. A te bi se promjene trebale dogoditi odmah radi sigurnosti vaših zuba. Izbjegavanje ovih pića, kao i hrane poput borovnica ili proizvoda od rajčice, važno je tijekom prvih 48 sati nakon procesa izbjeljivanja.

Tijekom prvih 48 sati zubni tubuli (pore zuba) još uvijek su otvoreni i mogu pokupiti boje u hrani i piću jednako lako kao što su pokupili otopinu peroksida korištenu tijekom izbjeljivanja, što dovodi do trenutnog gubitka rezultata.

izbjeljivanje zubi

7. Proizvodi za izbjeljivanje kod kuće brzo su rješenje

Profesionalno izbjeljivanje zubi nije uvijek izvedivo jer cijena može biti restriktivna. Proizvodi za izbjeljivanje kod kuće kao što su trake za izbjeljivanje ili posude za izbjeljivanje imaju nižu koncentraciju peroksida u sebi, što znači da neće dati tako sjajne rezultate, ali mogu biti učinkoviti.

Profesionalnim izbjeljivanjem može izbijeliti do osam nijansi, dok se tehnikama kod kuće obično izbjeljuje samo jedna do dvije nijanse.

8. Koristite izbjeljujuću pastu za zube

Sama po sebi, zubna pasta za izbjeljivanje vjerojatno neće učiniti mnogo za vaše zube. Međutim, ako koristite pastu za izbjeljivanje zuba s proizvodom za izbjeljivanje, poput kućnog ili profesionalnog izbjeljivanja, to može produljiti bjelinu vaših zubi.

Korištenje trakica za izbjeljivanje i paste za izbjeljivanje zuba dobra je stvar za brzo izbjeljivanje. Ako imate puno mrlja, one će ukloniti mrlje i zubi će izgledati bjelji, ali se ne upijaju u caklinu i ne izbjeljuju zube.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER