Riblje ulje se već nekoliko godina koristi za poboljšanje kardiovaskularnog i srčanog zdravlja.

Osim što je odobreno u obliku recepta za učinkovito liječenje visokih triglicerida u krvi, riblje ulje se također nedavno pokazalo učinkovitim za upotrebu u gubitku masnoće – prednosti koje su posebno primamljive onima koji su uronjeni u svijet fitnessa i bodybuildinga.

Riblje ulje za gubitak masnoće

Od sredine 80-ih riblje ulje je hvaljeno zbog svoje učinkovitosti u smanjenju tjelesne masnoće. Znanost koja stoji iza ovoga pokazuje da zdrave masne kiseline koje se nalaze u ribljem ulju imaju pozitivne učinke na način na koji tijelo sagorijeva mast i kako se ona pohranjuje u tijelu.

Kako djeluje gubitak masti pomoću ribljeg ulja?

Osim iznimnih dobrobiti koje riblje ulje proteže na srce, krvotok, mozak, kožu i zglobove, riblje ulje se pokazalo iznimno učinkovitim za upotrebu u mršavljenju.

Biološki čimbenici povezani s učinkovitošću ribljeg ulja uključuju dugolančane omega 3 masne kiseline, EPA i DHA.

Nekoliko kontroliranih studija na ljudima pokazalo je da su omega 3 masne kiseline koje se nalaze u ribljem ulju vrlo učinkovite u borbi protiv masti. Zapravo, nešto tako jednostavno kao što je uzimanje nekoliko kapsula ribljeg ulja može pomoći u mršavljenju.

Za razliku od većine dodataka prehrani, riblje ulje ne uzrokuje pad razine energije.

  1. Riblje ulje povećava sposobnost tijela da sagori masnoću i izgradi mišiće. Dnevni dodaci ribljeg ulja pomoći će tijelu u sagorijevanju masti i izgradnji mišića.

Osim dnevnog unosa dva grama omega 3 masnih kiselina iz ribljeg ulja, dobrobiti gubitka masnoće i povećanja mišićne mase mogu se poboljšati pravilnom tjelesnom tjelesnošću i prehranom.

  1. Studije su dokazale da riblje ulje učinkovito smanjuje rizik od skladištenja hrane kao masnoće, održava tjelesne stanice osjetljivima na inzulin i povećava gubitak težine.

riblje ulje kapsule

Učinci uzimanja suplementa ribljeg ulja

Studije pokazuju da je moguće izgubiti dodatan kilogram masti svaki mjesec jednostavnim uzimanjem 2 – 3 grama ribljeg ulja dnevno. Iako se to ne čini puno, s vremenom se taj iznos može značajno povećati.

Kao dodatna prednost, uključivanje ribljeg ulja u redoviti prehrambeni režim zahtijeva vrlo malo financijskih obaveza ili fizičkog napora.

Najbolje je uzimati dodatke ribljeg ulja u kombinaciji s dijetom koja ne sadrži prerađenu hranu i jednostavne izvore šećera, dok se pridržavate učinkovite fitness rutine najmanje tri dana u tjednu.

Kako kupiti riblje ulje

Preporuča se da pri kupnji ribljeg ulja kupujete samo ulje za koje je potvrđeno da ne sadrži teške metale, pesticide ili druge nečistoće.

Osim toga, oznaka ribljeg ulja trebala bi jasno označavati da se radi o koncentriranoj verziji – to znači da postoji veća količina Omega 3 masnih kiselina po kapsuli.

Kao opće pravilo, kvalitetno riblje ulje imat će najmanje 750 mg EPA, DHA i Omega 3 po kapsuli.

 

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER