Riblje ulje je jedan doista izniman dodatak. Vjerojatno svi znate zdravstvene dobrobiti ribljeg ulja   – ono je dobro za vaše srce, vene i arterije, a masne kiseline u ribljem ulju apsolutno su neophodne za mnoge biološke procese u našem tijelu.

Dvije su osobine ribljeg ulja od posebnog interesa za ljubitelje fitnessa i bodybuildinga – ono može pomoći u gubitku masnoće i izgradnji mišića. Pogledajmo svojstva ribljeg ulja za izgradnju mišića.

Antikatabolička svojstva ribljeg ulja

Naši mišići podnose stalan proces razgradnje i ponovne izgradnje. Stanja su također poznata kao katabolička ili katabolizam i anabolička ili anabolizam. Priroda se pobrinula za stvari i učinila ova dva procesa uravnoteženima kako bismo mogli održati mišićnu masu (ili je čak povećati u pravim uvjetima).

Razgradnja mišićnih proteina događa se kada je naše tijelo izloženo nekoj vrsti stresa – bolesti (dijabetes, rak itd.), fizičkom stresu (hodanje, trčanje, dizanje utega itd.) i mršavljenju izazvanom prehranom.

Tijekom ovih kataboličkih stanja, razgradnja mišića nadmašuje proces izgradnje mišića, tako da gubimo mišićnu masu i snagu.

Katabolizam mišićnih proteina prvenstveno je uzrokovan sustavom ubikvitin-proteasom. Masna kiselina EPA koja se nalazi u ribljem ulju značajno smanjuje aktivnost ovog sustava.

Tijekom stresnih situacija oslobađa se i kortizol, snažan hormon. Kortizol je važan za normalno funkcioniranje, ali previše ovog kataboličkog hormona vrlo brzo razgrađuje mišiće. Riblje ulje može ublažiti negativne nuspojave stresa na tijelo smanjenjem razine kortizola.

riblje ulje

Anabolička svojstva ribljeg ulja

Osim što smanjuje kataboličke procese u tijelu, čini se da riblje ulje također potiče rast mišića povećanjem mišićnog anabolizma. Nedavne studije su pokazale da suplementacija s 4 g ribljeg ulja tijekom 8 tjedana (1,86 g EPA i 1,5 g DHA), značajno povećava anabolički odgovor sinteze mišićnog proteina na aminokiseline i inzulin.

Ovaj anabolički odgovor bio je posljedica povećane aktivacije signalnog puta mTOR/p70S6K, integralne kontrolne točke za anabolizam mišićnih proteina.

Pokazalo se da je povećani anabolički odgovor na aminokiseline i inzulin posljedica povećane aktivacije signalnog puta mTOR/p70S6K, koji se smatra integralnom kontrolnom točkom za anabolizam mišićnih proteina i rast mišićnih stanica.

Zaključak

Bilo da pokušavate izgraditi mišiće ili izgubiti masno tkivo i spriječiti gubitak mišića, dodavanje ribljeg ulja u vašu prehranu dobra je ideja.

Dokazi pokazuju da riblje ulje (EPA i DHA masne kiseline) ne samo da pomaže u gubitku masnoće i sprječava gubitak mišićne mase tijekom dijete, već ima i veliku ulogu u sintezi proteina i obnovi mišića.

Dobar početak bi bio uzimanje doza koje su korištene tijekom studija – 1,86 g EPA i 1,5 g DHA.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER