Dušikov oksid ili NO (koji se prirodno nalazi u tijelu) vrlo je reaktivna molekula plina koja ima ulogu prijenosa informacija između stanica (neurotransmiter).

Njegova glavna zadaća je kontrolirati opuštanje i širenje krvnih žila, što omogućuje lagani protok krvi.

Nedavne studije pokazale su da NO igra ulogu u nizu drugih bioloških procesa uključujući imunološku obranu, regulaciju pokretljivosti stanica i životni ciklus stanice.

Suplementi dušikovog oksida danas su postali vrlo popularni u industriji fitnessa i bodybuildinga jer su pokazali povećanje čiste mišićne mase, kao i izdržljivosti tijekom vježbanja.

4 prednosti dodataka dušikovog oksida

1. Dušikov oksid pomaže smanjiti umor

Proširujući krvne žile, NO pomaže u isporuci više kisika mišićnim stanicama koje intenzivno rade, što poboljšava toleranciju na iscrpljenost. Isporuka više kisika mišićima osigurat će da ćemo imati više energije tijekom cijelog treninga i da ćemo trenirati dulje.

2. Dušikov oksid povećava “pump” tijekom vježbanja

Ima nešto posebno u tome da osjetite "pumpanje" mišića dok vježbate. Imati više NO u tijelu povećava "pump" dok vježbate. Vaši mišići će se osjećati punim, natečenim, što će vas motivirati da trenirate jače i duže.

3. Dušikov oksid ubrzava oporavak

Kao što smo već rekli, NO povećava protok krvi i dopremu kisika do stanica, a time i dopremu hranjivih tvari i protuupalnih komponenti do mišićnih stanica, omogućujući mišićima da se brže oporave od intenzivnog treninga.

4. Pomaže procesu sagorijevanja masti

Mitohondriji su male komponente tjelesnih stanica, a također i mjesta gdje se hranjive tvari i kisik pretvaraju u energiju. Mitohondriji su mjesto gdje se sagorijeva sva mast, stvarajući gotovo onoliko energije koja se koristi u staničnom metabolizmu.

Istraživanja pokazuju da dušikov oksid ne samo da potiče stvaranje novih mitohondrija, već i povećava mitohondrije, što pomaže u sagorijevanju više masti.

Suplementi dušikovog oksida dovest će do povećanja mišićne mase i snage, zbog mogućnosti ubrzavanja oporavka, treniranja dulje i s više energije.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER