Fat burneri su prisutni već godinama. Ovi dodaci su dizajnirani za one koji redovito vježbaju i žele izgubiti masnoću. Sudeći po obećanjima koja daje većina robnih marki, ne čudi zašto su ove tablete postale toliko popularne. Čak i tako, ovi dodaci za mršavljenje neki su od najkontroverznijih proizvoda na tržištu. Jesu li ti dodaci učinkoviti? Mogu li doista suzbiti apetit i ubrzati metabolizam? Što je hype, a što istina?

Kako djeluju fat burneri?

Kao i svaki proizvod, fat burneri nisu jednaki. Njihova kvaliteta varira od jedne marke do druge. Štoviše, ovi proizvodi različito djeluju na različite ljude. Oni mogu pomoći jednom od vaših prijatelja da znatno smršaju, a da ne učine ništa za vas. Nemoguće je reći kako će djelovati. Jedini način da saznate je da ih isprobate.

Suplementi za sagorijevanje masti dizajnirani su da djeluju u kombinaciji s dijetom i tjelovježbom. Mnogi od onih koji koriste ove proizvode ili jedu junk food ili preskaču svoje treninge. Najbolji fat burneri ubrzavaju metabolizam, povećavaju energiju i smanjuju osjećaj gladi.

Oni u osnovi uzrokuju da vaše tijelo sagorijeva masnoću za gorivo. Ovi proizvodi imaju snažne termogene učinke i mogu neznatno povećati unutarnju temperaturu vašeg tijela, što uzrokuje gubitak težine. Neki sadrže zeleni čaj, kofein i druge stimulanse koji povećavaju vašu energiju i mentalni fokus.

Ovi dodaci za mršavljenje neće topiti salo dok spavate ili sjedite za stolom. Ako želite rezultate, trebate vježbati i jesti čisto. Suplementi za mršavljenje samo će ubrzati vaš napredak. Neki djeluju i kao supresori apetita i mogu olakšati mršavljenje održavanjem razine energije čak i na dijeti s malo ugljikohidrata. Međutim, ti proizvodi neće učiniti čuda za vaše tijelo. I dalje morate brojati svoje makronaredbe i naporno vježbati.

Aktivni sastojci fat burnera

Većina fat burnera može se pohvaliti kombinacijom L-karnitina, kofeina  ekstrakta zrna zelene kave, ekstrakta bijelog zrna bubrega, 5-HTP, garcinije cambogie , CLA ( konjugirane linolne kiseline ) i DHEA.

Neki sadrže više kofeina od drugih. Ekstrakt zelenog čaja, jedan od ključnih sastojaka fat burnera, ubrzava vaš metabolizam. Zbog visokog sadržaja antioksidansa, bori se protiv oštećenja slobodnih radikala i pomaže vam da se riješite toksina. 5-HTP je najpoznatiji po svojstvima suzbijanja apetita. Ovaj sastojak daje osjećaj sitosti i smanjuje glad. Njegove dobrobiti podupire znanost.

Kofein je jedan od najčešće korištenih sastojaka u proizvodima za mršavljenje. Djeluje tako da potiče metabolizam i povećava razinu energije. Ako imate problema sa srcem, odlučite se za fat burnere bez kofeina. Ovaj sastojak može izazvati lupanje srca, aritmiju i nedostatak daha kod nekih ljudi.

Fat burneri također sadrže karnitin, aminokiselinu koja blokira apsorpciju masti i povećava vašu energiju. Ovaj prirodni spoj pomaže u razgradnji masti i poboljšava sportsku izvedbu. Istraživanje karnitina još uvijek nije dalo zaključak.

Još jednom, nema prečaca do mršavljenja. Fat burneri mogu pomoći, ali nitko ne može jamčiti rezultate. Provedite temeljito istraživanje prije kupnje ovih proizvoda, provjerite etiketu i pročitajte recenzije. Imajte na umu da najskuplji fat burneri nisu nužno i najbolji.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER