Jeste li se ikada zapitali što je kreatin dodao vašoj težini? Je li to bila voda ili mišić, ili možda nešto treće? Ovo je često pitanje u krugovima fitnessa i bodybuildinga i ima vrlo kompliciran odgovor.

Na primjer, kada prvi put počnete konzumirati dodatnu količinu kreatina (jer se kreatin nalazi u hrani kao i u dodacima prehrani) većinu vremena ćete se udebljati – zapravo toliko, da logika nalaže da je to uglavnom voda! Kada počnete konzumirati kreatin, to će vjerojatno biti točno, ali čak i tada, cijelo povećanje težine sastoji se od ukupne težine vode dodane tijelu.

Mišići su, kao i ostatak našeg tijela, 73% vode. Ako vam se mišići povećaju za 5 kg konzumiranjem kreatina, to znači da samo 27% neće biti voda, a voda je 73%. Međutim, kreatin ima volumizirajući učinak – uzrokuje povećanje volumena stanica, a to je nevjerojatno važno za procese razgradnje i sinteze proteina u skeletnim i drugim mišićima. Kada idete u teretanu, razgrađujete mišićne proteine, ali također pokrećete proces sinteze proteina.

Međutim, sintetizirani protein nastaje mnogo brže nego što se razgrađuje protein koji se raspada. Kreatin ima dodatnu fosfatnu skupinu koja pomaže u brzoj regeneraciji adenozin tri-fosfata kada je mišić pod stresom, ali povećanje volumena stanica još je veći uzrok učinka na izgradnju mišića koji kreatin uzrokuje.

Kada konzumirate kreatin dulje vrijeme, on prestaje povećavati ukupnu težinu vode u vašem tijelu, ali nastavlja ići u vaše mišiće povećavajući masu bez masti i vode. Zbog toga se mišići čine puno većima zbog njihovog širenja u promjeru, ali to također uzrokuje veliku dodatnu snagu. Povećana mišićna masa često je uzrok dugoročnih učinaka, ali i stalna konzumacija kreatina.

 

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER