Postoji stara rasprava o tome koji je od dva izvora proteina bolji: sirutka ili kazein . Ne možemo reći da je jedan bolji od drugog – oba imaju svoje prednosti i nedostatke. Jedan od glavnih razloga zašto je protein sirutke popularniji od kazeina je činjenica da se sirutka brzo apsorbira.

Protein sirutke brzo se razgrađuje na aminokiseline i apsorbira u krvotok, pa se može koristiti odmah nakon treninga kako bi se brzo probavio i obnovio oštećena mišićna vlakna.

Kazein je vrlo bogat izvor esencijalnih aminokiselina, s jedinom iznimkom aminokiseline - cisteina. Čini oko 80% proteina mlijeka i za razliku od proteina sirutke probavlja se sporije od proteina sirutke. U stvari, proteini kazeina nude puno sporiju stopu apsorpcije od oko 7-8 sati i nastavljaju konstantno osiguravati aminokiseline u krvotok tijekom tog vremena.

Još jedna stvar koja kazein čini dobrim izvorom proteina za sportaše je činjenica da micelarni kazeinski proteini osiguravaju veliku količinu aminokiseline glutamina (koja je vitalna za obnavljanje mišića i povećanje volumena stanica), faktore rasta i svojstva koja podržavaju imunološki sustav.

1. Kazein pomaže u izgradnji mišića

U brojnim studijama koje su provedene, svi subjekti koji su uzimali protein kazein gradili su mišiće većom brzinom od onih koji su uzimali samo protein sirutke. Kazein je poznat i kao antikatabolički dodatak (štedi mišićnu masu).

2. Kazein skraćuje vrijeme oporavka

Kao što smo rekli, kazein nudi puno sporiju apsorpciju od sirutke i konstantno otpušta aminokiseline u krvotok do 8 sati nakon konzumiranja što ga čini savršenim 'noćnim' dodatkom.

Popravak mišića i hormoni rasta otpuštaju se tijekom spavanja kako bi se tijelo moglo samo popraviti. Kazein opskrbljuje tijelo aminokiselinama tijekom cijele noći i pomoći će u oporavku mišića.

3. Kazein pomaže kod gubitka masti

Kod mršavljenja glad može biti najgori neprijatelj i glavni faktor koji kvari dijetu. Kazein se sporo kreće kroz probavni sustav i duže se zadržava u želucu, zbog čega se dulje osjećate sitijima. Smanjena glad i stalni kalorijski deficit ključni su za uspješno mršavljenje.

Najbolje vrijeme za konzumaciju kazeina je prije odlaska na spavanje i nekoliko sati prije treninga.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER