Današnji stil života često dovodi do nedovoljne tjelesne aktivnosti kod djece, što može rezultirati brojnim zdravstvenim i razvojnim poteškoćama. Kao roditelji, imate važnu ulogu u poticanju i podržavanju zdravih navika kod vašeg djeteta. U ovom članku, pružit ćemo vam brojne korisne savjete i ideje kako pomoći svom djetetu da bude aktivan.

1. Organizirajte obiteljske aktivnosti na otvorenom

Jedan od najboljih načina za poticanje tjelesne aktivnosti kod djeteta je organiziranje obiteljskih aktivnosti na otvorenom. Možete provesti vrijeme zajedno u šetnji, bicikliranju, rolanju ili igranju različitih sportova.

Osim što će se vaše dijete kretati, bit će i okruženo ljepotama prirode te će se osjećati povezano s obitelji.

aktivnost djeteta

2. Potaknite djetetovu radoznalost za prirodu

Povezivanje s prirodom može biti iznimno motivirajuće za djecu. Briga o vrtu, istraživanje prirode, planinarenje ili odlazak na kampiranje mogu biti sjajni načini za poticanje tjelesne aktivnosti kod djeteta. Učinite te aktivnosti zabavnim i edukativnim, potičući djetetovu radoznalost za prirodu i okoliš.

3. Upis djeteta u sportske aktivnosti

Sportske aktivnosti pružaju mnoge prednosti, uključujući poboljšanje fizičke kondicije, razvoj motoričkih vještina i socijalizaciju s drugom djecom. Razgovarajte s djetetom o njegovim interesima i zajedno odaberite sport koji mu najviše odgovara.

To može biti nogomet, košarka, ples, plivanje ili bilo koji drugi sport koji će potaknuti djetetovu strast i motivaciju.

aktivnost djeteta

4. Igra u dvorištu i parkovima

Igra na otvorenom je ključna za poticanje tjelesne aktivnosti kod djece. Osigurajte da vaše dijete ima sigurno i poticajno okruženje za igru u dvorištu ili u obližnjim parkovima.

Možete postaviti ljuljačke, klackalice, tobogane i sportske rekvizite kako biste potaknuli raznolikost igre. Pridružite se igri kako biste pokazali podršku i potaknuli djetetovu motivaciju.

5. Smanjite vrijeme provedeno pred ekranima

Prekomjerno vrijeme provedeno pred ekranima negativno utječe na tjelesnu aktivnost kod djece. Postavite jasna pravila o vremenu koje dijete provodi ispred televizora, računala ili mobilnih uređaja.

Potaknite ga da se bavi drugim aktivnostima koje će potaknuti kretanje, kao što su čitanje knjiga, crtanje ili sviranje instrumenta.

aktivnost djeteta

6. Potičite šetnju ili bicikliranje do škole

Ako je moguće, potičite svog mališana da u školu putuje pješice ili biciklom umjesto da koristi prijevozno sredstvo. Osim tjelesne aktivnosti, ovo će također pomoći u razvoju samostalnosti i osjećaju odgovornosti kod djeteta.

7. Uključite se u zajedničke aktivnosti u školi

Mnoge škole organiziraju različite sportske i tjelesne aktivnosti u kojima roditelji mogu sudjelovati. Pratite raspored školskih događanja i aktivno sudjelujte u tim aktivnostima. Ovo će pokazati vašem djetetu da podržavate i cijenite njegove napore u vezi s tjelesnom aktivnošću.

Zaključak

Podržavanje zdravog načina života i tjelesne aktivnosti kod djece iznimno je važno za njihov zdrav razvoj i dobrobit. Organiziranjem obiteljskih aktivnosti na otvorenom, poticanjem djetetove radoznalosti za prirodu, upisom u sportske aktivnosti, igranjem na otvorenom, smanjenjem vremena provedenog pred ekranima te poticanjem hodanja ili bicikliranja do škole, možete pomoći svom djetetu da bude aktivan i uživa u blagodatima zdravog načina života.

Iskoristite ove savjete i ideje kako biste stvorili poticajno okruženje za tjelesnu aktivnost vašeg djeteta i pružili mu najbolje temelje za zdrav i sretan život.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER