Dojenje je često opisivano kao prekrasan i blizak trenutak između majke i djeteta. Međutim, mnoge majke također doživljavaju bolove tijekom dojenja, što može umanjiti njihovo zadovoljstvo i samopouzdanje. Bolovi u dojenju često su privremeni i mogu se ublažiti raznim metodama i pristupima. U ovom članku ćemo istražiti nekoliko korisnih savjeta i tehnika koje mogu pomoći majkama u ublažavanju bolova od dojenja.

1. Pronađite pravilan položaj za dojenje

Pravilan položaj za dojenje ključan je za sprječavanje boli i nelagode. Majke bi trebale osigurati da bebin nosić bude usmjeren prema bradavici, a ne prema dojci.

Beba bi trebala biti u položaju da može otvoriti usta široko kako bi obuhvatila što više areole i bradavice. Korištenje jastuka za dojenje ili pomagala može pomoći u pronalaženju udobnog položaja za majku i dijete.

2. Provjerite bradavicu i prianjanje

Nekoliko problema s bradavicama može uzrokovati bol tijekom dojenja. Uvrnuta ili ispupčena bradavica može otežati bebi da pravilno uhvati bradavicu. U takvim slučajevima, korištenje pumpice za izdajanje mlijeka prije dojenja može pomoći da se bradavica izvuče i olakša hranjenje.

Također je važno provjeriti prianjanje bebe na dojku. Bebin ugriz, grickanje ili povlačenje mogu uzrokovati bol. Ako beba nije pravilno pričvršćena, majka može lagano umetnuti svoj mali prst između bradavice i bebine donje usnice kako bi prekinula sisanje i pokušala ponovno postaviti pravilan položaj.

bolovi od dojenja

3. Nanesite prirodna sredstva za ublažavanje boli

Prirodna sredstva mogu biti vrlo učinkovita u ublažavanju bolova od dojenja. Lanolin krema je popularan izbor jer hidratizira i omekšava bradavice. Može se nanositi nakon svakog hranjenja kako bi se ublažila suhoća i pukotine.

Hladni oblozi također mogu pružiti trenutno olakšanje. Koristite hladni ručnik ili posebne gel pakete za hlađenje koje stavite na bradavicu nekoliko minuta prije ili poslije dojenja.

4. Izdojite višak mlijeka

Ako proizvodite više mlijeka nego što vaša beba trenutno treba, to može uzrokovati oticanje dojki i nelagodu. Izdajanje viška mlijeka ručno ili pomoću pumpice prije dojenja može ublažiti pritisak i olakšati hranjenje.

Važno je napomenuti da je regulacija proizvodnje mlijeka proces koji traje nekoliko tjedana. Stoga, ako izdajanje mlijeka nije potrebno iz medicinskih razloga, trebalo bi ga koristiti samo privremeno dok se vaše tijelo ne prilagodi potrebama vaše bebe.

bolovi od dojenja

5. Pripazite na higijenu

Pravilna higijena dojki važna je kako bi se spriječile infekcije i održala koža zdravom. Prije i poslije svakog hranjenja, nježno operite dojke toplom vodom i blagim sapunom. Preporučuje se i sušenje dojki na zraku kako bi se izbjeglo zadržavanje vlage.

Također je važno mijenjati grudnjake redovito kako bi se spriječilo zadržavanje vlage i razmnožavanje bakterija. Odabir udobnih grudnjaka bez žica ili sa širokim naramenicama može smanjiti pritisak na dojke i olakšati nelagodu.

Zaključak

Bolovi od dojenja su uobičajeni kod mnogih majki, ali s pravilnim pristupom i podrškom, ti se bolovi mogu ublažiti. Pronalaženje pravilnog položaja za dojenje, provjeravanje bradavice i prianjanja, primjena prirodnih sredstava za ublažavanje boli, izražavanje viška mlijeka te održavanje pravilne higijene mogu biti od velike pomoći.

Važno je zapamtiti da je svaka majka jedinstvena, pa što djeluje za jednu majku možda neće djelovati za drugu. Ako bolovi i nelagoda tijekom dojenja potraju ili postanu nepodnošljivi, preporučljivo je konzultirati se s liječnikom kako bi se pružila dodatna podrška i rješenja. Sve majke zaslužuju potporu i njegu dok prolaze kroz svoje putovanje dojenja.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER