Refluks kod beba, poznat i kao gastroezofagealna refluksna bolest (GERB), relativno je česta pojava u prvim mjesecima života. Refluks se odnosi na vraćanje želučanog sadržaja u jednjak i može uzrokovati nelagodu i neugodne simptome kod male djece. U ovom članku istražit ćemo uzroke, simptome i mogućnosti liječenja refluksa kod beba.

Uzroci refluksa kod beba

Uzroci refluksa kod beba mogu biti različiti. U prvom redu, anatomija probavnog sustava beba može doprinijeti refluksu. Donji završetak jednjaka, koji se naziva donji ezofagealni sfinkter (DES), još nije u potpunosti razvijen kod novorođenčadi, što može uzrokovati da se želučani sadržaj vraća u jednjak. Također, trbušni mišići beba još nisu dovoljno jaki da zadrže želučani sadržaj na mjestu.

Osim toga, neka djeca imaju povećanu količinu želučane kiseline, što također može pridonijeti refluksu. Nasljedni faktori, kao i prehrambeni izbori majke tijekom dojenja, mogu utjecati na kiselost želučanog sadržaja i pogoršati simptome refluksa kod beba.

refluks kod beba

Simptomi

Simptomi refluksa kod beba mogu se razlikovati od djeteta do djeteta, ali neki uobičajeni znakovi uključuju povraćanje ili regurgitaciju hrane nakon hranjenja, plač tijekom hranjenja ili nakon njege, gubitak na težini ili izbjegavanje obroka, kašalj, promuklost i problema s disanjem. Refluks može također uzrokovati nelagodu u prsnom području i izazvati iritabilnost kod bebe.

Kada se sumnja na refluks kod bebe, važno je konzultirati se s pedijatrom. Pedijatar će provesti detaljan pregled i povijest djeteta kako bi potvrdio dijagnozu. Ponekad se može provesti i proba s promjenom prehrane, uključujući promjene u načinu dojenja ili korištenju određene formule, kako bi se utvrdilo olakšanje simptoma.

U nekim slučajevima, pedijatar može preporučiti i dodatne pretrage, poput rendgenskog snimanja jednjaka ili ezofagogastroduodenoskopije (EGD), kako bi se isključile druge moguće uzroke simptoma.

Liječenje

Kada je riječ o liječenju refluksa kod beba, pristup može uključivati ​​promjene u prehrani i načinu hranjenja. Ako se beba doji, majka može isprobati promjene u vlastitoj prehrani, izbjegavajući hranu koja može pogoršati simptome refluksa, poput začinjene hrane, agruma ili kofeina.

Ako je dijete na formuliranoj prehrani, pedijatar može preporučiti drugu vrstu formule koja može pomoći u smanjenju simptoma.

Prehrana

Važno je i osigurati da se beba hrani u malim, čestim obrocima, umjesto u velikim količinama odjednom. Nakon hranjenja, bebu treba držati uspravno najmanje 30 minuta kako bi se smanjila vjerojatnost refluksa. Kada beba spava, preporučuje se podizanje glave krevetića kako bi se spriječilo vraćanje želučanog sadržaja.

Lijekovi

U nekim slučajevima, pedijatar može preporučiti i lijekove za ublažavanje simptoma refluksa. To mogu biti antacidi ili lijekovi koji smanjuju kiselost želučane kiseline. Važno je slijediti upute pedijatra i nikada ne davati bebi lijekove bez prethodne konzultacije s liječnikom.

U većini slučajeva, refluks kod beba se poboljšava s vremenom kako se probavni sustav razvija. Većina djece prestaje imati simptome refluksa do dobi od 12 do 18 mjeseci. Međutim, ako simptomi postanu ozbiljni ili se pogoršaju, važno je redovito pratiti djetetov napredak s pedijatrom kako bi se osiguralo da se adekvatno liječenje primjenjuje.

Zaključak

Refluks kod beba je česta pojava koja može uzrokovati nelagodu i neugodne simptome. Važno je konzultirati se s pedijatrom kako bi se postavila dijagnoza i pronašlo najbolje liječenje za bebu. Promjene u prehrani i načinu hranjenja često su prvi koraci u upravljanju refluksom, ali u nekim slučajevima mogu biti potrebni i lijekovi. Uz pravilan nadzor i brigu, većina beba uspješno se oporavi od refluksa s vremenom.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER