Uz nalet proturječnih informacija o tome što učiniti—a što ne učiniti—kada ste trudni, buduće mame zbunjenije su nego ikad. Mnogi samo dignu ruke i nadaju se da će im proraditi majčinski instinkti.

Kako bismo se probili kroz pompe i dezinformacije, pitali smo doktora medicine, kako biste podijelili najvažnije stvari koje biste trebali učiniti dok očekujete trudnoću.

5 savjeta za zdravu trudnoću

1. Odgojite bistriju bebu

Budući da se dječji mozak sastoji od 60 posto masti, ključan je odabir pravih masti. Studije pokazuju da djeca majki koje jedu sigurnu morsku hranu tijekom trudnoće ili uzimaju dodatke ribljeg ulja omega-3 imaju viši IQ.

Ove pametne masti pospješuju razvoj mozga vaše bebe. Zasićene i trans masti, s druge strane, prolaze kroz placentu, začepljujući stanične membrane. Problem je u tome što prosječna žena dnevno dobiva samo 150 mg omega-3 masnih kiselina - što je daleko od preporučenih 500-1000 mg.

trudnoća

2. Jedite superhranu

Paženje na prehranu tijekom dana ne samo da čini vaš trbuh (i bebu) sretnim, već i sprječava nevolje povezane s trudnoćom poput refluksa, zatvora i niske razine šećera u krvi. Kao opći vodič, ograničite veličinu svojih mini obroka na veličinu vaše šake, što je otprilike veličine vašeg želuca.

 Više od pune šake, osobito kako vaša trudnoća napreduje, vjerojatno će izazvati bol u trbuhu. Najbolji izbor uključuje ribu, orašaste plodove, jaja, avokado, jogurt, zelje i zobene pahuljice.

3. Pokrenite se

Vaše tijelo je poput divovske hodajuće apoteke. Sve što trebate učiniti je pokrenuti te interne lijekove kako biste izdali pravu dozu u pravo vrijeme, bez štetnih nuspojava.

Zapravo, studije pokazuju da žene koje vježbaju tijekom trudnoće imaju više razine prirodnih sredstava za ublažavanje bolova zvanih endorfini u krvotoku i prijavljuju manje boli tijekom trudnoće od onih koje se ne kreću.

trudnoća

4. Pazite na unos štetnih stvari

Toksini iz okoliša najviše štete mogu učiniti tijekom prvog tromjesečja kada se organi najbrže formiraju. Uz očite krivce — droge, alkohol i nikotin — bezbroj tvari može proći kroz placentu i izazvati pustoš u bebinom razvoju, čak i one koje se općenito smatraju sigurnima.

Nekoliko njih koje treba izbjegavati: mononatrijev glutamat (MSG), aspartam (zamjena za šećer) i kukuruzni sirup s visokim udjelom fruktoze.

5. Razmislite o rađanju u vodi

Voda oslobađa napetost mišića i štedi energiju tamo gdje je potrebna: Vašoj maternici. Uranjanje tijela u toplu kadu umiruje vaš um, smanjuje hormone stresa i dopušta prirodnim opuštajućim hormonima i hormonima za ublažavanje boli da preuzmu kontrolu. Bonus: boravak u vodi je kao stalna masaža tijela, koja stimulira sve receptore dodira u vašoj koži, a tko ne bi uživao u tome?

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER