Očekivanje dolaska bebe je nevjerojatno uzbuđujuće vrijeme za buduće roditelje. Kako se vrijeme poroda približava, tijelo majke prolazi kroz niz promjena koje su prirodni znakovi da se porod bliži. U ovom članku ćemo detaljno istražiti te znakove, pomažući vam da prepoznate indikatore i budete spremni za dolazak vašeg djeteta.

1. Promjene na tijelu

Jedan od prvih znakova da se porod približava su promjene na tijelu žene. Neki od tih znakova uključuju grčeve i kontrakcije, bolove u leđima, umor i češće odlaske u toalet. Grčevi i kontrakcije mogu biti neregularni u početku, ali se s vremenom postaju redoviti i sve jači.

Bolovi u leđima mogu biti konstantni ili se javljati u valovima. Hormonske promjene također mogu uzrokovati umor, a povećana maternica može pritiskati mjehur i dovesti do učestalijeg mokrenja.

porod

2. Promjene raspoloženja

Još jedan znak približavanja poroda su česte promjene raspoloženja. Hormonske fluktuacije mogu uzrokovati iznenadne promjene u raspoloženju, kao što su euforija, tuga, nervoza ili razdražljivost.

Budući da se tijelo priprema za porod, ove promjene su često normalne. Važno je da budući partner i obitelj budu svjesni ovih promjena i pruže potporu trudnici tijekom ovog emocionalnog vremena.

3. Gubitak sluznog čepa

Jedan od fizičkih znakova koji može ukazivati na približavanje poroda je gubitak sluznog čepa. Sluzni čep je gusta sluzna tvar koja je štiti maternicu od infekcija.

Kada se porod približava, sluzni čep se može otpustiti i izbaciti iz vagine. Može se primijetiti kao gusta sluz ili smeđkasti iscjedak. Gubitak sluznog čepa može se dogoditi nekoliko dana ili nekoliko sati prije samog poroda.

4. Pucanje vodenjaka

Pucanje vodenjaka je još jedan znak da se porod približava. Vodenjak je membrana koja okružuje bebu u maternici i ispunjena je amnionskom tekućinom. Kada se vodenjak probije, može se osjetiti velika količina tekućine koja izlazi iz vagine.

To se može dogoditi kao velika količina tekućine ili u manjim količinama koje se stalno cijede. Kada se vodenjak probije, važno je kontaktirati doktora kako bi se informirali o daljnjim koracima.

porod

5. Nestanak djetetovih pokreta

Kako se porod bliži, možda ćete primijetiti da se broj djetetovih pokreta smanjuje. To se može dogoditi zbog manjeg prostora u maternici ili zbog promjena u aktivnosti djeteta. Međutim, važno je napomenuti da svako smanjenje pokreta treba prijaviti doktoru kako bi se provjerilo zdravlje djeteta.

6. Učestale kontrakcije

Kontrakcije su vjerojatno najprepoznatljiviji znak da se porod približava. Kontrakcije maternice postaju redovite, češće i jače kako se porod približava. One mogu započeti kao blage i nepravilne, ali s vremenom postaju sve češće i bolnije.

Kontrakcije mogu trajati od nekoliko sekundi do minute, a između njih može biti razmak od 5 do 20 minuta. Kada kontrakcije postanu redovite i dolazi do progresije, to je jasan znak da je porod blizu.

Zaključak

Kao što vidimo, tijelo majke šalje mnoge znakove koji ukazuju da se porod približava. Promjene na tijelu, nestabilnost raspoloženja, gubitak sluznog čepa, pucanje vodenjaka, smanjenje djetetovih pokreta i učestale kontrakcije su neki od najvažnijih indikatora.

Važno je biti svjestan tih znakova i pravovremeno kontaktirati doktora kako bi se osigurala sigurnost majke i djeteta tijekom poroda. Bilo koji od ovih znakova treba uzeti ozbiljno i treba se pripremiti za dolazak bebe kako bi se osiguralo da se porod odvija na najbolji mogući način.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER