Oni koji su probali mogu vam reći da je mršavljenje mukotrpan posao. Trebate puno tjelovježbe, strogu dijetu i najvažnije – snažan mentalni stav da biste prošli kroz cijeli proces.

Postoji, međutim, nekoliko trikova kojima si možete olakšati. Brojne biljke i začini zapravo vam mogu pomoći da ubrzate proces sagorijevanja masti.

Osim što vašim jelima daju okus, začinsko bilje i začini također mogu utjecati na vaše zdravlje jer sadrže antioksidanse, minerale, vitamine i jedinstvena ljekovita svojstva.

Neki od njih mogu vam čak pomoći da potaknete metabolizam i izgubite težinu, pa biste mogli razmisliti o njihovom dodavanju u svoj dnevni plan suplemenata.

1. Đumbir

Ova biljka se često koristi za kuhanje raznih jela, ali se može koristiti i kao dodatak mršavljenju.

Provedeno je mnogo istraživanja o đumbiru i znanstvenici su pokazali da ovaj korijen može suzbiti apetit i detoksicirati tijelo, pomažući vam da dugoročno izgubite koji kilogram. Možete koristiti čaj od đumbira, pivo od đumbira ili uzeti dodatak đumbira.

Đumbir

2. Kajenska paprika

Jeste li znali da vruća hrana može biti korisna za vaše zdravlje i može potaknuti mršavljenje? Kapsaicin je tvar koja se nalazi u ljutoj hrani kao što su kajenska paprika i čili papričice, što im daje sposobnost da izazovu osjećaj žarenja u ustima.

Također je poznato da kapsaicin pomaže u borbi protiv pretilosti smanjenjem masnog tkiva, kao i poticanjem promjena proteina u tijelu.

Još jedna važna stvar koju trebate znati o kapsaicinu je da ima termogena svojstva. Blago povećava temperaturu vašeg tijela, povećavajući metabolizam za oko 4-5 posto. Blagodati kapsaicina možete iskoristiti dodavanjem kajenske ili čili papričice u svoje obroke ili ako više volite – upotrijebite ljuti umak.

Kajenska paprika

3. Guarana

Guarana je biljka koja sadrži diuretike, za koje je poznato da potiču stvaranje urina. Gubljenjem tjelesnih tekućina gubite i na težini. Sekundarna karakteristika guarane je sposobnost da stimulira živčani sustav i pomaže vam da se nosite sa stresom, što dugoročno pomaže u izbjegavanju emocionalnog jedenja, jednog od glavnih uzroka debljanja.

Guarana

4. Cimet

Biljka slatkog okusa i odličnog mirisa koju obično koristite u nekim jelima također vam može pomoći u gubitku masnoće. To čini reguliranjem razine šećera u krvi i skokova inzulina.

Utvrđeno je da cimet značajno smanjuje razinu šećera u krvi, trigliceride kao i LDL kolesterol. Možete posipati cimet po obrocima, staviti malo u čaj ili koristiti dodatak cimetu.

Cimet

5. Gospina trava

Obično se koristi kao antidepresiv kod ljudi koji pate od depresije, a može se koristiti i kao sredstvo za suzbijanje apetita. Gospina trava smanjuje apetit, bori se protiv stresa i smiruje, skrećući misli s hrane na nekoliko sati.

Gospina trava

6. Sjemenke gorucice

Gorušica je zapravo biljka iz porodice krstašica (iste obitelji kao i brokula, kupus i prokulica). Senf djeluje na isti način kao i kajenska paprika. Podiže tjelesnu temperaturu i ubrzava metabolizam do 25 posto.

Sjemenke gorucice

7. Zeleni čaj

Tajna zelenog čaja leži u činjenici da je bogat katehin polifenolima, posebice epigalokatehin galatom (EGCG). Istraživanja su pokazala da katehini u zelenom čaju sprječavaju kretanje glukoze u masne stanice. Zeleni čaj također može djelovati kao regulator glukoze. Drugim riječima, pomaže usporiti porast šećera u krvi nakon obroka.

Zeleni čaj

Postoje i studije koje pokazuju da zeleni čaj može povećati proizvodnju ljudskog hormona rasta, koji je odgovoran za pomlađivanje tijela i održavanje u formi i zdravlju.

 

 

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER