Mnogi ljudi koji slijede neku vrstu ketogene dijete impresionirani su njezinom sposobnošću skidanja masnoće brzinom koja se ne može naći ni u jednoj drugoj dijeti, i štoviše, držite se toga.

Nedavno su nova istraživanja došla do sve više dokaza da dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata može ponuditi još jednu veliku korist: može sagorjeti 10 puta više kalorija od standardne dijete.

Ovo je veliko otkriće studije koja je provedena na 30 odraslih sudionika kojima je dijagnosticiran metabolički sindrom, što je skupni naziv za zdravstvena stanja koja povećavaju rizik od razvoja moždanog udara, srčanih bolesti i dijabetesa.

Znanstvenici su zatim nasumično stavili subjekte u tri skupine:

  1. Prva skupina jela je dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata (ketogenu), ali nije bila uključena u nikakav trening otpora.
  2. Druga skupina jela je standardnu prehranu i također nije dizala utege.
  3.  Treća skupina jela je standardnu ​ prehranu i trenirala pola sata dnevno do 5 dana u tjednu.

Znanstvenici nisu mjerili koliko kalorija svaka od tri skupine unose. Ovo su bili rezultati: U deset tjedana, prva grupa koja je bila na ketogenoj dijeti doživjela je značajne promjene u tjelesnoj težini, postotku tjelesne masti, indeksu tjelesne mase, hemoglobinu A1c (test koji mjeri nečiju razinu šećera u krvi) i ketonima ( produkt spojeva tjelesnog sagorijevanja masti kao izvora energije).

Nakon što su subjekti ušli u stanje ketoze, otkriveno je da je njihova metabolička stopa u mirovanju (brzina kojom tijelo sagorijeva kalorije kada ne radite ništa fizički) više od deset puta veća od one kod ispitanika koji su jeli standardna američka dijeta.

Utvrđeno je da su sve relevantne varijable za skupinu koja je bila na keto dijeti bile bolje od skupine koja je vježbala i one koja nije.

Pitate se što je keto dijeta? To je dijeta koja se primarno temelji na niskom unosu ugljikohidrata, a visokom unosu masti, što također potiče svoje sljedbenike na unos umjerenih do velikih količina proteina.

Ugljikohidrati se u ovoj dijeti obično zamjenjuju mastima, a smatra se da ta zamjena tjera tijelo da uđe u metaboličko stanje poznato kao ketoza.

Kada je na keto dijeti, osoba na dijeti izbjegava šećer, bilo koju vrstu prerađene hrane, hranu s niskim udjelom masti, žitarice, gluten, voće s visokim udjelom ugljikohidrata, kao i biljna ulja.

Umjesto toga potiče ih se da konzumiraju puno povrća bez škroba, nemasnog mesa, ribe, punomasnih mliječnih proizvoda, svih vrsta sjemenki i orašastih plodova. Važno je napomenuti da je ova studija bila mala i da se uglavnom fokusirala na ljude koji su imali zdravstvenih problema, a ne na zdrave ljude.

Ovu dijetu može biti teško slijediti dugoročno i nije za svakoga. Međutim, rezultati su nešto o čemu biste svakako trebali voditi računa ako već neko vrijeme planirate započeti s keto dijetom.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER