Svima ljudima koji planiraju smršaviti i to čine čitajući ogromne količine proturječnih savjeta o tome na internetu – sve bi se to na prvu moglo činiti kao raketna znanost. Počnu gubiti entuzijazam i pitaju se je li sve to vrijedno toga. Iako ne možemo sve objasniti u jednom članku, možemo vam pomoći oko određenih pojedinosti u vezi s prehranom i dodacima prehrani.

U ovom ćemo članku objasniti učinke kave (ili kofeina u kavi) na mršavljenje. Budući da i na ovu temu postoje proturječni savjeti, ovaj će vam članak poslužiti kao detaljno objašnjenje kako vam kofein može pomoći pri mršavljenju.

Što je kofein?

Kofein je prirodni kemijski stimulans koji se u različitim količinama nalazi u grahu, lišću i plodu nekih biljaka. Način na koji djeluje kao stimulans je preko CNS-a (centralnog živčanog sustava), a njegovi učinci su povećana budnost i energija, što je nešto što mnogi studenti mogu potvrditi dok se pripremaju za završni ispit dok piju 5 duplih espressa dnevno.

Drugi učinak koji se obično pridonosi konzumiranju kofeina je gubitak težine. Ako uzmemo u obzir da kofein stimulira središnji živčani sustav, može se pretpostaviti da bi mogao biti od pomoći i kod mršavljenja.

Mnoge dugoročne studije pokazale su da je stalna konzumacija kofeina povezana sa smanjenjem tjelesne težine i čini se da to ima veze s različitim čimbenicima koji se temelje na kemiji molekule samog kofeina.

Termogeni učinci kofeina

Razina kofeina doseže vrhunac nakon otprilike sat vremena konzumacije, što je otprilike vrijeme kada ljudi počinju osjećati početne stimulativne učinke.

Čini se da kofein može povećati potrošnju energije za oko 10 posto kod osoba koje vježbaju povećanjem proizvodnje topline u tijelu. Vjeruje se da je ovo takozvano termogeno svojstvo kofeina jedan od glavnih razloga za povećanu stopu potrošnje energije na dnevnoj bazi.

Jedna od studija pokazala je da ispijanje 600 mg kofeina dovodi do povećanja potrošnje energije za oko 150 kcal dnevno. Međutim, važno je napomenuti da ako redovito pijete kavu ili ste česti korisnik kofeinskih tableta kao dodatka, nećete iskusiti ista termogena svojstva kao prvi korisnik.

Metabolizam masti

Istraživanja su pokazala povećanu oksidaciju lipida nakon konzumacije kofeina. Iako je neosporna činjenica da kofein mobilizira masne kiseline iz masnog tkiva, trenutne studije pronašle su malo dokaza koji upućuju na to da je bilo kakvo poboljšanje performansi posljedica oksidacije masti. Činjenica da mobilizira masne kiseline vrlo je važna karakteristika jer se vjeruje da štedi mišićni glikogen.

To u osnovi znači da ćete i dalje imati svoje rezerve glikogena netaknute i da će ih tijelo moći koristiti u drugom dijelu treninga. Dobivanjem masnih kiselina iz masnih naslaga, tijelo u biti koristi masti kao izvor energije umjesto glikogena ili samog mišićnog tkiva.

Način na koji kofein to čini je kroz jedno izvanredno svojstvo; zapravo stimulira gušteraču na otpuštanje manjih količina inzulina. Možda se pitate kako to može učiniti kada nije ni protein ni ugljikohidrat i nema kalorija.

To može učiniti jer kofein ima sposobnost povećati proizvodnju adrenalina i glukagona, hormona koji pokreću oslobađanje glikogena iz jetre i dobivaju energiju iz masnih naslaga. To zauzvrat podiže razinu šećera u krvi i inzulina te smanjuje osjetljivost stanica na inzulin.

Ako to pažljivo pogledamo, možemo zaključiti da je smanjena osjetljivost na inzulin izazvana kofeinom posljedica povećanja slobodnih masnih kiselina koje cirkuliraju u krvi, a koje tijelo sada koristi kao izvor energije.

Supstanca koja uzrokuje razgradnju masnog tkiva je metabolit kofeina i zove se paraksantin. Ako planirate ciljano ciljati na tvrdokornu masnoću, trebali biste se fokusirati na konzumaciju kofeina prije treninga, a veći bi učinak imao ako biste ga pili na prazan želudac.

Jedna je studija dokazala da konzumacija kofeina prije treninga može povećati potencijal sagorijevanja masti za otprilike 22% tijekom cijelog trajanja treninga.

Ono što je još zanimljivije je da je nekoliko studija dokazalo da se učinak sagorijevanja masti može produžiti i izvan samog treninga, također poznat kao učinak sagorijevanja. Budući da je kofein diuretik, važno je piti puno vode.

Diuretičko djelovanje kofeina

Sa svojim stimulativnim svojstvima, kofein povećava vaš krvni tlak i broj otkucaja srca što rezultira povećanim volumenom krvi. Svu ovu krv moraju filtrirati bubrezi što zauzvrat rezultira povećanom proizvodnjom otpada. To, naravno, znači da mnogi redovni kavopije malo češće idu na WC.

Međutim, akutni diuretski učinak vidljiv je tek kada se unese više od 250 mg kofeina. Ovaj se učinak ne događa s manjim dozama kofeina koje se obično nalaze u jednoj šalici čaja ili kave.

Kao i kod svakog drugog stimulansa, kako vrijeme prolazi, primijetit ćete da se učinci kofeina smanjuju jer se tijelo navikne na njega. Može li diuretski učinak izazvan kofeinom biti koristan za gubitak masnoće?

Iako biste mogli otkriti da je došlo do blagog smanjenja težine na vagi, gubitak vode općenito se nikad ne smatra učinkovitim gubitkom težine.

 

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER