Ovaj delikatno začinjeni džem prekrasan je način za očuvanje okusa jesenskih plodova - ukusan namaz na vrućem tostu s maslacem ili kolačićima.

Korak po korak za pripremu pekmeza od šljiva.

Korak 1

Sterilizirajte staklenke i svu drugu opremu prije početka. Stavite par tanjurića u zamrzivač jer će vam trebati da kasnije provjerite je li džem gotov (ili koristite termometar za šećer). Stavite šljive u posudu za konzerviranje i dodajte 200 ml vode.

Pustite da zavrije i kuhajte oko 10 minuta dok šljive ne omekšaju, ali se ne raspadnu. Dodajte šećer, mljeveni cimet i limunov sok, pa pustite da se šećer polako otopi, bez vrenja. Ovo će trajati oko 10 minuta.

pekmez od sljiva

Korak 2

Pojačajte vatru i pustite da džem potpuno prokuha. Nakon otprilike 5 minuta žličicom stavite malo džema na hladan tanjurić. Pričekajte nekoliko sekundi, a zatim vrhom prsta gurnite pekmez. Ako se nabora pekmez je gotov. Ako nije, kuhajte još nekoliko minuta i ponovno isprobajte, s drugim hladnim tanjurićem. Ako imate termometar za šećer, pokazat će 105°C kada bude spreman.

Korak 3

Maknite džem s vatre i dodajte štapiće cimeta (ako ih koristite) i kockicu maslaca. Cimet će izgledati lijepo u staklenkama, a maslac će raspršiti sav talog. Pustite džem da se ohladi 15 minuta, čime ćete spriječiti da grudice voća potonu na dno staklenki.

Sipajte u vruće staklenke, zatvorite i ostavite da se ohlade. Čuva se 1 godinu na hladnom i tamnom mjestu.

pekmez od sljiva

Potrebni sastojci

  1. 2 kg šljiva, očišćenih od koštica i grubo nasjeckanih
  2. 2 kg bijelog šećera u prahu
  3. 2 žličice mljevenog cimeta
  4. 1 žlica limunovog soka
  5. 3 štapića cimeta (po želji)
  6. komadić maslaca

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER